18 d’oct. 2009

Todo por la Patria?

“Tot per la Pàtria”


L'associació per a la recuperació de la memòria històrica ha demanat al govern espanyol la substitució del lema “Tot per la Pàtria” que podem veure a les entrades de les casernes militars i de la Guàrdia Civil per un lema més adaptat als temps actuals: “Tot per la democràcia”.

El 13 de Gener de 1937 el BOE va publicar la següent ordre donada pel general Germán Gil Yuste que havia participat en l'Alçament contra la Segona República que s'havia produït sis mesos abans: “Sobre la porta de totes les casernes ha d'aparèixer escrit amb grans lletres daurades, ben visible, perquè pugui ser llegit a distància, aquest lema, que ha de ser constantment guia del soldat: TOT PER LA PÀTRIA”.

En una carta enviada per la ARMH a Zapatero se li deia que “tenint en compte el significat històric que va tenir la Segona República com a primer moment democràtic de la nostra història; el que va suposar la dictadura franquista, de pèrdua de drets i persecució i eliminació dels seus dissidents; el procés de llibertats de què hem gaudit després de la mort del dictador Francisco Franco i les labors humanitàries que du a terme l'exèrcit fora de les nostres fronteres; seria més convenient i positiu que el lema pel qual han de guiar-se constantment les Forces armades fóra: Tot per La Democràcia”.

Suposo que entre certs sectors als que podríem anomenar “més tradicionals” aquesta proposta de l'ARMH els deu semblar un sacrilegi però no he escoltat els habituals udols quan algú intenta proposar canvis en certes institucions molt conservadores.

-----

“Todo por la Patria”

La asociación para la recuperación de la memoria histórica ha pedido al gobierno español la sustitución del lema “Todo por la Patria” que podemos ver en las entradas de los cuarteles militares y de la Guardia Civil por un lema más adaptado a los tiempo actuales: “Todo por la democracia”.

El 13 de Enero de 1937 el BOE publicó la siguiente orden dada por el general Germán Gil Yuste que había participado en el Alzamiento contra la Segunda República que se había producido seis meses antes: “Sobre la puerta de todos los cuarteles ha de aparecer escrito con grandes letras doradas, muy visible, para que pueda ser leído a distancia, este lema, que ser constantemente guía del soldado: TODO POR LA PATRIA”.

En una carta enviada por la ARMH a Zapatero se le decía que “teniendo en cuenta el significado histórico que tuvo la Segunda República como el primer momento democrático de nuestra historia; el que supuso la dictadura franquista, de pérdida de derechos y persecución y eliminación de sus disidentes; el proceso de libertades del que hemos gozado después de la muerte del dictador Francisco Franco y las labores humanitarias que lleva a cabo el ejército fuera de las nuestros fronteras; sería más conveniente y positivo que el lema por el que deben guiarse constantemente las Fuerzas armadas fuera: Todo por La Democracia”.

Supongo que entre ciertos sectores a los que podríamos denominar “más tradicionales” esta propuesta del ARMH les debe parecer un sacrilegio pero no he escuchado los habituales aullidos cuando alguien intenta proponer cambios en ciertas instituciones muy conservadoras.

6 comentaris:

Antoniatenea ha dit...

Me parece más lógico eso de "Todo por la Democracia".
Y haciendo un inciso : cuando mi marido iba a la mili, aquellas milis interminables para nosotras y para ellos, en las cartas nos decían...bromeando sobre el lema sobre el cuartel" ¡¡TODO POR LA TAPIA!!....ese también era un gran lema je je je

Patric ha dit...

Crec que els lemes dels exèrcits no són iguals als dels partits polítics i tampoc les llegendes que apareixen en els escuts dels països.

- Una pregunta en un bloc deia: "des de quan i què reglament regula la col locació a les casernes del lema" Tot per la Pàtria ".? Entenc que aquest lema - d'acord amb el que tu mateix dius-data del 13 de gener de 1937 quan el general Germán Gil Yuste que havia participat en el Alzamiento contra la segona república, ordena que: "Sobre la porta de tots les casernes ha d'aparèixer escrit amb grans lletres daurades, molt visible, perquè pugui ser llegit a distància, aquest lema, que serà constantment guia del soldat: "Tot per la Pàtria".

- Crec que aquest lema té a veure amb el jurament a la Bandera que tots els soldats fan: "Juro per Déu i per aquesta bandera, servir fidelment a la meva Pàtria (....)....."; però entiendeo que al mateix temps tenen altres lemes.

-Per exemple a Xile,
"El 1915, durant la presidència del senyor Ramón Barros Luco es va fixar el 19 de setembre per celebrar" Les Glòries de l'Exèrcit ", com un homenatge a un" Exèrcit Vencedor, Mai Vençut ". Durant el segle XIX l'exèrcit xilè va vèncer en tots els conflictes internacionals d'aquest època: Guerra de la Independència, Guerra contra la Confederació peruana-boliviana, Guerra contra Espanya i Guerra del Pacífic, el que permet que avui l'exèrcit xilè tingui el lema de "Vencedors mai vençuts".

- També en els escuts apareixen lemes o divises ... en el nostre diu: "Per la raó i la força".

- Els lemes de l'univers són força variats, alguns exemples:

1. "Els obstacles són per vèncer", de l'Arma d'Enginyers (antics Zapadores) de l'Exèrcit de Xile.

'la victòria no és la derrota ni la mort del contrincant, sinó el trobar la justícia i el honor'máxima del Codi Bushido "

2. El lema del Batalló d'Infanteria Paracaigudista N º 14 de l'Uruguai, on a més funcionen les FF.EE.: "Aquí, els millors són tot just bons". "Ningú aconsegueix tot el que es proposa. En aquest sentit, tots som fracassats. L'important és, doncs, no defallir en el continu esforç per organitzar i desenvolupar la nostra vida. En aquest terreny, la vanitat és el que ens duen. És la nostra vanitat la que ens precipita cap a situacions que ens fan mal. Mentre que, al contrari, l'orgull ens salvaguarda mitjançant les dosis de prudència que imposa a les nostres eleccions i comportaments, així com gràcies a la capacitat de resistència que ens insufla. "

felix ha dit...

Hola Jaume. Los viejos anclajes del pasado deberían modernizarse. O al menos darles una "mano de pintura". Y es que hay instituciones caducas en este país, que se aferran a un pasado en algunas ocasiones innominioso. Sobre lo de la Guardia Civil, no tengo opinión creada al respecto, quizás porque todo lo militar o relacionado con el mundo castrense me pilla un poco lejos. Supongo que sera por desidia o desinterés. Un abrazo

Jaume C. i B. ha dit...

Yo hice el servicio militar en 1988. Entonces la mili duraba 1 año, cuando la hizo mi padre hacían hasta tres. Siempre consideré ese año como tiempo perdido.
Antonia: La broma del "Todo por la tapia" fue pasando de una generación a otra de soldados, lo que indica que es un lema que no se lo cree demasiada gente.
Felix: A algunas instituciones una mano de pintura solo taparía por un breve tiempo las grietas de algo que se desmorona. A veces es necesario tirar el edificio (institución de turno) y construir uno nuevo, especialmente cuando los cimientos son tan frágiles que requieren apuntalarse con lemas anacrónicos.
Patricia: Aquest lema va començar a usar-se l'any 1937 en el territori controlat per l'exèrcit sublevat i va anar estenent-se a tot el territori espanyol amb l'avanç de les tropes feixistes, és per tant un lema franquista.
Els juraments militars no tenen cap valor ja que no es fan per voluntat, et fan jurar que defensaràs una pàtria, la seva idea de pàtria, que com tu ja saps no coincideix amb la que jo tinc.

Patric ha dit...

Jo crec que jurar una bandera no només ho fan els franquistes sinó qualsevol altre grup. Crec que tots es consideren amos de la bandera. I tothom pot jurar pel que significa la bandera del seu propi país o pàtria.
En temps de la dictadura un grup d'esquerra que combatia a la dictadura es va robar la bandera sobre la qual es va jurar la independència de Xile el 12 de febrer de 1818; després de 23 anys van retornar la bandera la qual va haver de ser restaurada i està ara al Museu històric nacional.
Crec que la bandera és una de sola, independentment que alguns creguin que és només d'ells.

Crec que la idea de "Tot per la Pàtria" d'alguna manera té relació amb el jurament que fan els soldats / persones sobre la bandera, de defensar-la. (Vaig pensar una vegada que jo li posaria el meu propi nom a la meva bandera, una mica de debò i una mica de broma)

Patric ha dit...

Yo creo que jurar una bandera no sólo lo hacen los franquistas sino cualquier otro grupo. Creo que todos se consideran dueños de la bandera. Y todos pueden jurar por lo que significa la bandera de su propio país o patria.
En tiempo de la dictadura un grupo de izquierda que combatía a la dictadura se robó la bandera sobre la que se juró la independencia de Chile el 12 de febrero de 1818; después de 23 años devolvieron la bandera la cual tuvo que ser restaurada y está ahora en el Museo histórico nacional.
Creo que la bandera es una sola, independientemente que algunos crean que es sólo de ellos.

Creo que la idea de "Todo por la Patria" de alguna manera tiene relación con el juramento que hacen los soldados/personas sobre la bandera, de defenderla. (Pensé una vez que yo le pondría mi propio nombre a mi bandera, un poco en serio y un poco en broma)