9 de gen. 2009

Judici als dos candidats a Lehendakari dos mesos abans de les eleccions

Judici als dos candidats a Lehendakari dos mesos abans de les eleccions (I)

Dos mesos abans de les eleccions al Parlament d'Euskadi els dos candidats amb més opcions a ser el proper Lehendakari - Juan José Ibarretxe (PNB) i Patxi López (PSE) - estan sent jutjats per haver-se reunit l'any 2006 amb Batasuna. En el mateix judici seran jutjats Rodolfo Ares (PSE) i els cinc dirigents de Batasuna que van participar en aquesta reunió amb la clara intenció de consolidar la pau. Aquest judici es produeix després de la denúncia presentada pels ultradretans Foro de Ermua i Dignidad y justicia davant del TSJB. La Fiscalia ha decidit no tirar endavant l'acusació però l'acusació particular a càrrec de Foro de Ermua i Dignidad y Justicia sembla que si que pretenen seguir endavant. Demanen dos anys i nou mesos de presó amb el càrrec de cooperador necessari per a un delicte de desobediència al Suprem del que serien responsables els dirigents de Batasuna. El Fiscal segueix la mateixa doctrina per la qual ja va exculpar-se a Rodríguez Zapatero d'un delicte semblant pel qual va ser denunciat el també ultradretà sindicat Manos Limpias l'any 2006. Si buscar vies per a la pau fos considerat un delicte ens trobariem amb un problema. Qualsevol cosa que es faci i condueixi al final d'ETA - fins i tot negociar amb ells o amb grups lligats a ETA - no pot ser perseguit. I a dos mesos d'unes eleccions és sospitós que els dos únics candidats a Lehendakari amb possibilitats siguin obligats a comparèixer davant d'un tribunal, greu seria que fossin condemnats, i tot perquè dos grupuscles ultradretans com Foro de Ermua i Dignidad y Justicia - quins noms més pomposos escullen els ultres!!! - estiguin disposats a crear més problemes a Euskadi com si hi haguessin pocs i escalfar unes eleccions habitualment molt calentes. En els últims anys la judicialització de la política a Euskadi ha arribat a extrems insuportables amb la il·legalització de partits polítics mitjançant lleis fetes a mida o el tancament de mitjans de premsa, i l'aparició de grupuscles d'ultradreta espanyolista que intenten aconseguir per altres mitjans - tribunals - allò que a Euskadi mai aconseguirien des de les urnes ni les institucions. Jutjar a Ibarretxe i Patxi López és un disbarat.

Judici a dos candidats a Lehendakari dos mesos abans de les eleccions (II)

El Lehendakari està disposat a ser jutjat amb la clara intenció de ser absolt - i amb ell tots els acusats - i demostrar que la seva actuació va ser legítima. Mikel Casas, dvocat del Lehendakari ha declarat: "Volem guanyar, volem que ens donin la raó i demostrar la innocència d'Ibarretxe i de tots"


Juicio a los dos candidatos a Lehendakari dos meses antes de las elecciones (I)
Dos meses antes de las elecciones al Parlamento de Euskadi los dos candidatos con más opciones a ser el próximo Lehendakari - Juan José Ibarretxe (PNV) y Patxi López (PSE) - están siendo juzgados por haberse reunido el año 2006 con Batasuna . En el mismo juicio serán juzgados Rodolfo Ares (PSE) y los cinco dirigentes de Batasuna que participaron en esta reunión con la clara intención de consolidar la paz. Este juicio se produce tras la denuncia presentada por los ultraderechistas Foro de Ermua y Dignidad y Justicia ante el TSJB. La Fiscalía ha decidido no llevar adelante la acusación pero la acusación particular a cargo de Foro de Ermua y Dignidad y Justicia parece que sí que pretenden seguir adelante. Piden dos años y nueve meses de prisión con el cargo de cooperador necesario para un delito de desobediencia al Supremo de lo que serían responsables los dirigentes de Batasuna. El Fiscal sigue la misma doctrina por la que ya exculpar-a Rodríguez Zapatero de un delito similar por el que fue denunciado el también ultraderechista sindicato Manos Limpias en el año 2006. Si buscar vías para la paz fuese considerado un delito nos encontraríamos con un problema. Cualquier cosa que se haga y conduzca al final de ETA - incluso negociar con ellos o con grupos ligados a ETA - no puede ser perseguido. Y a dos meses de unas elecciones es sospechoso que los dos únicos candidatos a Lehendakari con posibilidades sean obligados a comparecer ante un tribunal, grave sería que fueran condenados, y todo porque dos grupúsculos ultraderechistas como Foro de Ermua y Dignidad y Justicia -- qué nombres más pomposos escogen los ultras! - Estén dispuestos a crear más problemas en Euskadi como si hubiera pocos y calentar unas elecciones habitualmente muy calientes. En los últimos años la judicialización de la política en Euskadi ha llegado a extremos insoportables con la ilegalización de partidos políticos mediante leyes hechas a medida o el cierre de medios de prensa, y la aparición de grupúsculos de ultraderecha españolista que intentan conseguir por otros medios - tribunales - lo que en Euskadi nunca conseguirían desde las urnas ni las instituciones. Juzgar a Ibarretxe y Patxi López es un disparate.

Juicio a dos candidatos a Lehendakari dos meses antes de las elecciones (II)
El Lehendakari está dispuesto a ser juzgado con la clara intención de ser absuelto - y con él todos los acusados - y demostrar que su actuación fue legítima. Mikel Casas, abogado del Lehendakari ha declarado: "Queremos ganar, queremos que nos den la razón y demostrar la inocencia de Ibarretxe y de todos".