1 de set. 2010

Procés de pau entre Israel i Palestina camí d'un altre fracàs

Procés de pau entre Israel i Palestina camí d'un altre fracàs

Ho sento molt però tenia raó

No sóc cap analista professional en qüestions de política internacional ni un endeví èmul de Nostradamus però l'he encertat de ple, i puc assegurar-vos que en aquest assumpte voldria haver-me equivocat. Però no ha estat així, malauradament.

Als palestins els fa por tenir Estat propi

He dit moltes vegades que cada cop que els palestins han tingut a l'abast de les seves mans aconseguir el seu Estat – i disculpin que usi les paraules que usaré – s'han cagat de por davant la responsabilitat d'haver d'actuar com un Estat i han decidit recórrer a la violència una vegada més aconseguint aturar qualsevol procés de possible reconeixement internacional. Els palestins porten seixanta-dos anys refusant conformar-se en un Estat, tot i que reivindiquen el seu dret a ser-ho però quan arriba el moment d'asseure's a la taula i actuar amb responsabilitat prefereixen rebentar-ho tot cometent atemptats sagnants.

Hamas, un problema sense solució

Sens dubte el principal problema que tenen els palestins és Hamas, el grup terrorista que controla Gaza però també d'aquells que alimenten econòmica i armamentísticament a aquest grup, diguem Síria i l'Iran. Rússia està venent armes a Síria que es tem que acabin en mans d'Hamas (des de Gaza) i/o d'Hizbulà (des del Líban). Hamas està provant uns nous míssils que poden recórrer distàncies de 80 km, aquests nous coets anomenats Fajar podrien arribar fins al centre d'Israel, concretament podrien ser dirigits cap a Kfar Saba, ciutat propera a Tel Aviv. Els Qassam tenen només un abast d'1,5 km. Hamas pot tenir capacitat per fabricar aquests coets d'aquí a pocs mesos. Aquests nous míssils podrien haver arribat a Gaza via la Península del Sinai Han sigut desenvolupats per científics de diversos països àrabs de la zona a sou d'Hamas. Israel tem un acord entre el govern rus i el siri pel qual Rússia vendria sistemes d'armes avançats a Síria que Síria podria acabar entregant a Hizbulah, i que podrien, sens dubte serien emprats per aquest grup terrorista contra Israel. No ajuda gaire a la pau que s'armi als terroristes amb armes de les que molts exèrcits no disposen i que en canvi Rússia a través de Síria està posant en mans de grups terroristes islamistes que no tenen cap mena d'escrúpols. Quan caigui el primer míssil sobre població israeliana i es produeixin moltes víctimes i Israel respongui amb l'acostumada violència tothom dirà que els israelians són molt dolents però cal denunciar que hi hagi potències que irresponsablement subministren armes a grups terroristes com Hamas o Hizbulah.

Atemptat amb quatre israelians morts

Quan s'havien de reunir les delegacions israeliana i palestina sota els auspicis del govern dels Estats Units, alguna de les faccions palestines ha decidit que cal rebentar també aquest procés de pau assassinant a quatre israelians, dues parelles israelianes de 25 i 40 anys - una de les dones estava embarassada - van ser metrallades mentre circulaven en un cotxe a prop d'Hebron. L'atac ha sigut reivindicat per les milícies d'Hamas i Al-Fatah. Segons un portaveu d'Hamas amb aquesta acció pretenien demostrar que la “resistència” estava viva tot i els intents – segons ells – de la policia palestina i d'Israel d'acabar amb ells a Cisjordània. I llencen una advertència contra la delegació palestina per “embarcar-se en un procés de pau sense el suport del poble”. És a dir, Hamas i altres grups volen que la situació continui igual, s'oposen a qualsevol procés de pau amb Israel. El ministre de defensa israelià Ehud Barak ja ha advertit que hi haurà resposta que no crec que sigui gens amable, i m'imagino que Hamas i Al-Fatah, entre altres grups terroristes palestins intentaran cometre atemptats contra ciutadans israelians per provocar una reacció de resposta israeliana.

Negociacions sota el signe del pessimisme

Benjamin Netanyahu pel costat israelià i Abu Mazzen pel costat palestí es reuniran a Washington per iniciar les negociacions de pau. El govern dels Estats Units va estar negociant amb ambdues parts durant un any i mig fins aconseguir que s'asseguessin a la mateixa taula per negociar. Però totes dues delegacions tenen poques esperances que s'arribi a algun acord. El president dels Estats Units aspira que totes dues bandes arribin a un acord definitiu que acabi amb aquest conflicte que ja fa més de 60 anys que dura.



Fotos:

1-Mapa d'Israel i Palestina amb les dues banderes.
2-Missil Fajar. Nova arma d'Hamas que té un abast de 80 Qm i que arribaria al centre d'Israel.
3-Palestins celebrant l'atemptat que ha costat la vida a quatre israelians a Hebron.
4-Abu Mazen i Benjamin Netanyahu.



Proceso de paz entre Israel y Palestina camino de otro fracaso
Lo siento mucho pero tenía razón

No soy ningún analista profesional en cuestiones de política internacional ni un adivino émulo de Nostradamus pero lo he acertado de lleno, y puedo asegurar que en este asunto quisiera haberme equivocado. Pero no ha sido así, desgraciadamente.

A los palestinos les da miedo tener Estado propio

He dicho muchas veces que cada vez que los palestinos han tenido al alcance de sus manos conseguir su Estado - y disculpen que use las palabras que usaré - se han cagado de miedo ante la responsabilidad de tener que actuar como un Estado y han decidido recurrir a la violencia una vez más consiguiendo detener cualquier proceso de posible reconocimiento internacional. Los palestinos llevan sesenta y dos años rechazando conformarse en un Estado, aunque reivindican su derecho a serlo pero cuando llega el momento de sentarse a la mesa y actuar con responsabilidad prefieren reventar todo cometiendo atentados sangrientos.

Hamas, un problema sin solución

Sin duda el principal problema que tienen los palestinos es Hamas, el grupo terrorista que controla Gaza pero también de aquellos que alimentan económica y armamentísticament a este grupo, digamos Siria e Irán. Rusia está vendiendo armas a Siria que se teme que acaben en manos de Hamas (desde Gaza) y / o de Hizbula (desde el Líbano). Hamas está probando nuevos misiles que pueden recorrer distancias de 80 km, estos nuevos cohetes llamados Fajar podrían llegar hasta el centro de Israel, concretamente podrían ser dirigidos hacia Kfar Saba, ciudad cercana a Tel Aviv. Los Qassam tienen sólo un alcance de 1, 5 km. Hamas puede tener capacidad para fabricar estos cohetes dentro de pocos meses. Estos nuevos misiles podrían haber llegado a Gaza vía la Península del Sinai Han sido desarrollados por científicos de varios países árabes de la zona a sueldo de Hamas. Israel teme un acuerdo entre el gobierno ruso y el sirio por el que Rusia vendería sistemas de armas avanzados a Siria que Siria podría acabar entregando a Hizbulah, y que podrían, sin duda serían utilizados por este grupo terrorista contra Israel. No ayuda mucho a la paz que se arme a los terroristas con armas de las que muchos ejércitos no disponen y que en cambio Rusia a través de Siria está poniendo en manos de grupos terroristas islamistas que no tienen ningún tipo de escrúpulos. Cuando caiga el primer misil sobre población israelí y se produzcan muchas víctimas e Israel responda con la acostumbrada violencia todo el mundo dirá que los israelíes son muy malos pero hay que denunciar que haya potencias que irresponsablemente suministran armas a grupos terroristas como Hamas o Hizbulah.

Atentado con cuatro israelíes muertos

Cuando debían reunirse las delegaciones israelí y palestina bajo los auspicios del gobierno de Estados Unidos, alguna de las facciones palestinas ha decidido que hay que reventar también este proceso de paz asesinando a cuatro israelíes, dos parejas israelíes de 25 y 40 años - una de las mujeres estaba embarazada - fueron ametralladoras mientras circulaban en un coche cerca de Hebrón. El ataque ha sido reivindicado por las milicias de Hamas y Al Fatah. Según un portavoz de
Hamas con esta acción pretendían demostrar que la "resistencia" estaba viva a pesar de los intentos - según ellos - de la policía palestina y de Israel de acabar con ellos en Cisjordania. Y lanzan una advertencia contra la delegación palestina para "embarcarse en un proceso de paz sin el apoyo del pueblo". Es decir, Hamas y otros grupos quieren que la situación continúe igual, se oponen a cualquier proceso de paz con Israel. El ministro de defensa israelí Ehud Barak ya ha advertido de que habrá respuesta que no creo que sea nada amable, y me imagino que Hamas y Al Fatah, entre otros grupos terroristas palestinos intentarán cometer atentados contra ciudadanos israelíes para provocar una reacción de respuesta israelí.

Negociaciones bajo el signo del pesimismo

Benjamin Netanyahu por el lado israelí y Abu Mazzen por el lado palestino se reunirán en Washington para iniciar las negociaciones de paz. El gobierno de Estados Unidos estuvo negociando con ambas partes durante un año y medio hasta conseguir que se sentaran en la misma mesa para negociar. Pero ambas delegaciones tienen pocas esperanzas de que se llegue a algún acuerdo. El presidente de Estados Unidos aspira a que ambos lados lleguen a un acuerdo definitivo que acabe con este conflicto que ya hace más de 60 años que dura.