11 de set. 2011

Tenses relacions diplomàtiques entre Israel i Turquia

Tenses relacions diplomàtiques entre Israel i Turquia


Fa un any i escaig una flotilla de vaixells va intentar desembarcar a Gaza però va ser interceptada per les forces especials del Tzáhal. Aquella flotilla organitzada per diverses organitzacions intentava trencar el bloqueig marítim a la Franja de Gaza. El propòsit d'aquest bloqueig és impedir que els grups terroristes de la Franja de Gaza puguin rebre armes. Entre les organitzacions que van participar-hi hi havia la ONG islamista turca IHH, una organització que Israel i altres països consideren terroristes. Els vaixells de la flotilla van ser interceptats pel Tzáhal que van abordar el vaixell principal, el turc Mavi Marmara. Els primers soldats israelians, armats molt lleugerament, que van trepitjar la coberta del Mavi Marmara van ser atacats i colpejats amb tota mena d'objectes. Alguns van ser fets presoners pels presumptes pacifistes de la flotilla, que van demostrar que de pacifistes tenien molt poc. El Tzáhal va decidir canviar de tàctica i van enviar més soldats, amb el propòsit de prendre el control del vaixell i alliberar els seus companys, van veure's obligats a obrir foc. El resultat van ser nou islamistes turcs de la ONG IHH morts i altres tripulants i soldats ferits.

La mort dels nou islamistes turcs va molestar al govern turc que va exigir a Israel que es disculpés, el govern israelià s'ha negat a disculpar-se per haver mort els 9 islamistes turcs i això ha fet que les relacions entre Turquia i Israel hagin arribat a un punt en què podrien trencar-se en qualsevol moment i per qualsevol causa.

Puc entendre que el govern turc estigui emprenyat per la mort de nou ciutadans seus, i puc entendre que congelin les relacions amb Israel fins quasi el trencament, però no és gaire intel•ligent que decideixin que un dels seus vaixells de guerra acompanyi vaixells que intentin trencar el bloqueig, això és una estúpida i irresponsable manera de provocar el trencament definitiu de relacions i arriscar-se a provocar un conflicte armat a la zona.

En aquest any i escaig hem tingut l'oportunitat de veure diverses imatges de l'assalt al Mavi Marmara, vídeos i fotografies. En aquestes imatges hem pogut veure que els presumptes pacifistes islamistes turcs, ningú nega que siguin turcs, tampoc es pot negar que siguin islamistes, però el seu concepte de pacifisme difereix del que solem associar a la imatge d'un pacifista. No crec que puguem dir que uns individus armats amb pals i altres objectes colpejant als soldats que estaven posant el peu al Mavi Marmara siguin pacifistes. Hem vist imatges d'un dels pacifistes armat amb una pistola i un altre amb un fusell, armes que després no van trobar-se. En una de les imatges un dels pacifistes islamistes turcs ataca un soldat amb un arma blanca. I un soldat va rebre un tret amb un arma que usava un calibre que no era el dels soldats israelians. Però la imatge més curiosa és aquella en què podem veure a un dels pacifistes en una visita a Gaza en què va vestit amb l'uniforme de terrorista de Hamàs i un complement molt poc apropiat per un pacifista, un fusell. No crec que Turquia tingui dret a exigir que Israel es disculpi per matar els nou islamistes turcs.
L'OTAN no vol que hi hagi un conflicte entre Turquia i Israel

Turquia és membre de l'OTAN, Israel un aliat, i fins ara, ambdós països eren aliats. L'OTAN no vol que Israel i Turquia iniciïn un conflicte i desitja que trobin la manera de tranquil•litzar la situació. Però el govern islamista moderat turc, moderat però islamista, no només no sembla interessat a tranquil•litzar els ànims, més aviat, com anirem veient, els govern islamista d'Erdogan intenta que el conflicte es torni irresoluble. Els 9 turcs morts eren islamistes i no eren precisament pacífics, com s'ha pogut veure a les imatges de l'abordatge.
La comissió Palmer

La comissió Palmer de la ONU ha fet públiques les conclusions sobre els successos del Mavi Marmara. La comissió Palmer conclou que el bloqueig a Gaza és legal perquè impedeix l'atac dels grups militars – haurien de dir terroristes - que controlen Gaza. El bloqueig de Gaza intenta impedir que els grups terroristes que pul•lulen per Gaza puguin cometre atacs terroristes contra Israel i que es puguin proveir d'armes i explosius. L'informe de la Comissió Palmer, però, també considera que les forces especials israelianes que van abordar el Mavi Marmara van actuar amb una força excessiva. Excessiva força?. Crec que l'error que van cometre els israelians va ser que els primers soldats que van abordar el Mavi Marmara van actuar amb molta ingenuïtat i van trobar-se en una situació que no esperaven, el segon abordatge va haver d'actuar amb una duresa major. Els comandaments israelians van reconèixer que durant l'operació van cometre errors. La mort dels 9 turcs és un fet lamentable però no eren innocents, van atacar els soldats que abordaven el seu vaixell i aquests que en un primer moment van actuar amb un lliri a les mans, després van haver d'actuar amb la duresa que ara se li critica. Mentre que els israelians van acceptar l'informe amb reserves i pren nota de les recomanacions que se li fan, els turcs refusen les conclusions, i han procedit a expulsar els diplomàtics israelians de mig i alt nivell, i a suspendre les relacions militars. L'expulsió de diplomàtics d'un altre país és pràcticament un trencament de relacions diplomàtiques. És evident que el govern turc responsabilitza de la mort dels 9 islamistes turcs a Israel, però no assumeix la seva responsabilitat quan van permetre que des del seu port salpés un vaixell noliejat per un grup islamista, l'IHH, que es considerat per Israel, la UE i els Estats Units, un grup terrorista, per molt que ells es presentin com una ONG, per cometre un acte il•legal contra la integritat d'un Estat que a més era, fins aquell moment, un dels seus aliats més importants.
Israel conciliador

El ministre israelià de defensa Ehud Barak creu que “al final aquesta onada passarà. Nosaltres (els israelians) reconeixem la realitat, ells (els turcs) reconeixen la realitat”. Barak diu també que “Israel i Turquia són els països més importants per Occident a la regió... i estic segur que podrem superar això”.
Turquia trencant relacions

El primer ministre turc, l'islamista (moderat) Erdogan ha advertit que les relacions comercials amb Israel serien congelades però curiosament ho fan més per les conclusions de l'Informe Palmer que no pels incidents del Mavi Marmara.

Erdogan va declarar que “com saben, des de demà les relacions diplomàtiques amb Israel seran reduïdes a nivell de segon secretari. De la mateixa manera les relacions comercials militars i de la indústria de Defensa seran suspeses. Seran completament congelades. A aquest procés seguiran noves sancions”. Poc després van emetre un comunicat en què limitaven la seva reacció a les relacions comercials en relació amb la indústria militar.

Aquest comerç movia unes xifres d'uns 2424 milions d'euros. Israel ven a Turquia tecnologia punta que els turcs empren en el combat contra el PKK kurd, els turcs venen als israelians principalment uniformes. Els turcs deixaran de comprar recanvis pels avions no tripulats Heron de fabricació israeliana que serveixen per vigilar la frontera amb l'Iraq, i també podria endarrerir la modernització del caces F-4 per a la que havien contractat una companyia israeliana.
Viceprimer ministre israelià acusa Erdogan d'islamitzar Turquia

Moshe Yalon, viceprimer ministre israelià va acusar al primer ministre turc Recep Tayip Erdogan de convertir Turquia en una república islàmica, i va preguntar com es podia confiar en un govern que confraternitza amb l'Iran i Hamàs.

Yalon va afirmar durant una conferència que des del moment en què l'islamista Erdogan va arribar al poder va decidir “girar cap a l'orient en lloc de cap a occident” i convertir la “república secular” en una república islàmica.
Erdogan podria posar en perill les explotacions de gas israelianes

Turquia ha ordenat que els seus vaixells de guerra acompanyin els vaixells que porten ajuda humanitària a Gaza. Erdogan va afirmar que “en primer lloc els vaixells de guerra turcs estan autoritzats a protegir a totes les nostres naus que portin ajuda humanitària a Gaza. Des d'aquest moment no permetrem més que aquelles naus siguin atacades per Israel com li va passar a la Flotilla Llibertat”. Pràcticament és una declaració de guerra. L'Armada turca protegint vaixells que cometen un acte il•legal contra la sobirania de l'Estat d'Israel, vaixells que podrien servir per subministrar armes al grup terrorista Hamàs, sembla que la deriva islamista del govern turc és un fet que no es pot amagar, Erdogan no només s'ha tret la careta de moderat, ara ja és simplement un islamista, un islamista que està disposat a provocar un conflicte greu, les conseqüències del qual no podem arribar a imaginar. Afegeix Erdogan que el seu govern ha pres mesures per a “detenir l'explotació unilateral d'Israel dels recursos naturals a l'est del Mediterrani”.

A Israel creuen que Erdogan ha perdut el control de la situació. Més aviat sembla que ha perdut el cap.

Cal recordar que Turquia és membre de l'OTAN i que l'actitud del govern turc no seria ben vista per aquesta organització: “Erdogan podria enfrontar problemes amb l'OTAN i els Estats Units . ells no es prendran a la lleugera les seves amenaces amb Israel, que té excel•lents relacions amb l'Aliança Atlàntica”. La presència a l'OTAN de Turquia té a veure amb la seva posició geogràfica, a Turquia se li tolera que faci el que vulgui contra els kurds. Els interessos geopolítics fan que l'OTAN miri cap a una altra banda, però si els turcs emprenguessin accions armades contra Israel crec que l'OTAN no es posaria a tocar el violí com fan amb el cas dels kurds.

Aquesta deriva islamista de Turquia també pot afectar la seva relació amb la UE i sens dubte pot reduir a la mínima expressió les seves possibilitats d'ingressar a la UE.

“Israel no descarta les amenaces turques però l'OTAN probablement no aprovarà el fet que un dels seus membres es condueix de manera problemàtica i amenaçant”, “Erdogan està obstinat a arrossegar a Israel a un conflicte diplomàtic públic. No hem de permetre que això passi. No es pot saber a on conduirà la situació però esperem que tot quedi en l'oblit”. No tranquil•litza gens saber que cap a fi d'any Egipte i Turquia realitzaran maniobres militars al Mediterrani.
Els soldats que juguen al Maccabi no podran jugar a Istanbul

L'equip del Maccabi de Tel Aviv s'ha d'enfrontar al Besiktas turc a Istanbul el dia 15 d'aquest mes en partit corresponent a la Champions. El Maccabi es veurà obligat a prescindir de sis jugadors que estan complint el servei militar perquè l'exèrcit israelià ha prohibit que puguin jugar arran del conflicte diplomàtic que enfronta Israel amb Turquia. Els sis jugadors són Dor Mija, Moshiko Lugas, Omer Vered, Roi Kahat, Uri Cohen i Yosi Ginsburg, El club intenta convèncer l'exèrcit per a que permeti que aquests jugadors viatgin amb l'equip a Turquia.

L'origen d'aquesta prohibició està en un incident que va produir-se fa uns dies a l'aeroport d'Istanbul quan uns quaranta ciutadans israelians d'un vol de Turkish Airlines que realitzava el vol entre Tel Aviv i Istanbul van ser detinguts i interrogats durant hores per la policia turca. Tot sembla indicar que les autoritats turques intentaven trobar soldats entre el passatge israelià.

Crec que Israel hauria de tallar qualsevol relació amb Turquia fins que el govern turc es tranquil•litzi. I en el cas d'aquelles competicions internacionals que enfrontessin equips d'ambdós països la solució passaria per jugar els partits en un tercer país.
Vegeu el vídeo sobre la Flotilla.
Vídeo: La Flotilla de Gaza no era tan pacífica como nos querían hacer creer


Tensas relaciones diplomáticas entre Israel y Turquía

Hace un año y pico una flotilla de barcos intentó desembarcar en Gaza pero fue interceptada por las fuerzas especiales del Tzahal.Esa flotilla organizada por varias organizaciones intentaba romper el bloqueo marítimo en la Franja de Gaza. El propósito de este bloqueo es impedir que los grupos terroristas de la Franja de Gaza puedan recibir armas. Entre las organizaciones que participaron estaba la ONG islamista turca IHH, una organización que Israel y otros países consideran terroristas. Los barcos de la flotilla fueron interceptados por Tzahal que abordaron el barco principal, el turco Mavi Marmara. Los primeros soldados israelíes, armados muy ligeramente, que pisaron la cubierta del Mavi Marmara fueron atacados y golpeados con todo tipo de objetos.Algunos fueron hechos prisioneros por los presuntos pacifistas de la flotilla, que demostraron que de pacifistas tenían muy poco. El Tzahal decidió cambiar de táctica y enviaron más soldados, con el propósito de tomar el control del barco y liberar a sus compañeros, se vieron obligados a abrir fuego. El resultado fueron nueve islamistas turcos de la ONG IHH muertos y otros tripulantes y soldados heridos.

La muerte de los nueve islamistas turcos molestó al gobierno turco que exigió a Israel que se disculpara, el gobierno israelí se ha negado a disculparse por haber muerto los 9 islamistas turcos y esto ha hecho que las relaciones entre Turquía e Israel hayanllegado a un punto en que podrían romperse en cualquier momento y por cualquier causa.

Puedo entender que el gobierno turco está cabreado por la muerte de nueve ciudadanos suyos, y puedo entender que congelen las relaciones con Israel hasta casi la rotura, pero no es muy inteligente que decidan que uno de sus buques de guerra acompañe barcos que intenten romper el bloqueo, esto es una estúpida e irresponsable manera de provocar la ruptura definitiva de relaciones y arriesgarse a provocar un conflicto armado en la zona.

En este año y pico hemos tenido la oportunidad de ver varias imágenes del asalto al Mavi Marmara, vídeos y fotografías. En estas imágenes hemos podido ver que los presuntos pacifistas islamistas turcos, nadie niega que sean turcos, tampoco se puede negar que sean islamistas, pero su concepto de pacifismo difiere del que solemos asociar a la imagen de un pacifista. No creo que podamos decir que unos individuos armados con palos y otros objetos golpeando a los soldados que estaban poniendo el pie en el Mavi Marmara sean pacifistas. Hemos visto imágenes de uno de los pacifistas armado con una pistola y otro con un fusil, armas que luego no se encontraron. En una de las imágenes uno de los pacifistas islamistas turcos ataca un soldado con un arma blanca.Y un soldado recibió un disparo con un arma que usaba un calibre que no era el de los soldados israelíes. Pero la imagen más curiosa es aquella en la que podemos ver a uno de los pacifistas en una visita a Gaza en el que va vestido con el uniforme de terrorista de Hamás y un complemento muy poco apropiado para un pacifista, un fusil. No creo que Turquía tenga derecho a exigir que Israel se disculpe por matar a los nueve islamistas turcos.
La OTAN no quiere que haya un conflicto entre Turquía e Israel

Turquía es miembro de la OTAN, Israel un aliado, y hasta ahora, ambos países eran aliados. La OTAN no quiere que Israel y Turquía inicien un conflicto y desea que encuentren la manera de tranquilizar la situación. Pero el gobierno islamista moderado turco, moderado pero islamista, no sólo no parece interesado en tranquilizar los ánimos, más bien, como iremos viendo, los gobierno islamista de Erdogan intenta que el conflicto se vuelva irresoluble. Los 9 turcos muertos eran islamistas y no eran precisamente pacíficos, como se ha podido ver en las imágenes del abordaje.
La comisión Palmer

La comisión Palmer de la ONU ha hecho públicas las conclusiones sobre los sucesos del Mavi Marmara. La comisión Palmer concluye que el bloqueo a Gaza es legal porque impide el ataque de los grupos militares - deberían decir terroristas - que controlan Gaza. El bloqueo de Gaza intenta impedir que los grupos terroristas que pululan por Gaza puedan cometer ataques terroristas contra Israel y que se puedan proveer de armas y explosivos. El informe de la Comisión Palmer, sin embargo, también considera que las fuerzas especiales israelíes que abordaron el Mavi Marmara actuaron con una fuerza excesiva.Excesiva fuerza?. Creo que el error que cometieron los israelíes fue que los primeros soldados que abordaron el Mavi Marmara actuaron con mucha ingenuidad y encontraron en una situación que no esperaban, el segundo abordaje tuvo que actuar con una dureza mayor. Los mandos israelíes reconocieron que durante la operación cometieron errores. La muerte de los 9 turcos es un hecho lamentable pero no eran inocentes, atacaron a los soldados que abordaban su barco y esos que en un primer momento actuaron con un lirio en las manos, después tuvieron que actuar con la dureza que ahora se le critica. Mientras que los israelíes aceptaron el informe con reservas y toma nota de las recomendaciones que se le hacen, los turcos rechazan las conclusiones, y han procedido a expulsar a los diplomáticos israelíes de medio y alto nivel, ya suspender las relaciones militares. La expulsión de diplomáticos de otro país es prácticamente una ruptura de relaciones diplomáticas. Es evidente que el gobierno turco responsabiliza de la muerte de los 9 islamistas turcos en Israel, pero no asume su responsabilidad cuando permitieron que desde su puerto zarpara un barco fletado por un grupo islamista, el IHH, que es considerado por Israel, la UE y los Estados Unidos, un grupo terrorista, por mucho que ellos se presenten como una ONG, para cometer un acto ilegal contra la integridad de un Estado que además era, hasta ese momento, uno de sus aliados más importantes .
Israel conciliador

El ministro israelí de Defensa Ehud Barak cree que "al final esta ola pasará. Nosotros (los israelíes) reconocemos la realidad, ellos (los turcos) reconocen la realidad ". Barak dice también que "Israel y Turquía son los países más importantes para Occidente en la región ... y estoy seguro de que podremos superar esto ".
Turquía rompiendo relaciones

El primer ministro turco, el islamista (moderado) Erdogan ha advertido que las relaciones comerciales con Israel serían congeladas pero curiosamente lo hacen más por las conclusiones del Informe Palmer no por los incidentes del Mavi Marmara.

Erdogan declaró que "como saben, desde mañana las relaciones diplomáticas con Israel serán reducidas a nivel de segundo secretario. De la misma manera las relaciones comerciales militares y de la industria de Defensa serán suspendidas. Serán completamente congeladas. A este proceso seguirán nuevas sanciones ". Poco después emitieron un comunicado en el que limitaban su reacción a las relaciones comerciales en relación con la industria militar.

Este comercio movía unas cifras de unos 2.424 millones de euros.Israel vende a Turquía tecnología punta que los turcos emplean en el combate contra el PKK kurdo, los turcos vienen los israelíes principalmente uniformes. Los turcos dejarán de comprar recambios para los aviones no tripulados Heron de fabricación israelí que sirven para vigilar la frontera con Irak, y también podría retrasar la modernización del cazas F-4 para la que habían contratado una compañía israelí.
Viceprimer ministro israelí acusa a Erdogan de islamizar Turquía

Moshe Yalon, viceprimer ministro israelí acusó al primer ministro turco Recep Tayip Erdogan convertirse Turquía en una república islámica, y preguntó cómo se podía confiar en un gobierno que confraterniza con Irán y Hamás.

Yalon afirmó durante una conferencia que desde el momento en que el islamista Erdogan llegó al poder decidió "pasar hacia el oriente en lugar de hacia occidente" y convertir la "república secular" en una república islámica.
Erdogan podría poner en peligro las explotaciones de gas israelíes

Turquía ha ordenado que sus buques de guerra acompañen los barcos que llevan ayuda humanitaria a Gaza. Erdogan afirmó que "en primer lugar los buques de guerra turcos están autorizados a proteger a todas nuestras naves que lleven ayuda humanitaria a Gaza. Desde ese momento no permitiremos más que aquellas naves sean atacadas por Israel como le pasó a la Flotilla Libertad ". Prácticamente es una declaración de guerra. La Armada turca protegida buques que cometen un acto ilegal contra la soberanía del Estado de Israel, barcos que podrían servir para suministrar armas al grupo terrorista Hamás, parece que la deriva islamista del gobierno turco es un hecho que no se puede esconder, Erdogan no sólo se ha quitado la careta de moderado, ahora ya es simplemente un islamista, un islamista que está dispuesto a provocar un conflicto grave, cuyas consecuencias no podemos llegar a imaginar. Añade Erdogan que su gobierno ha tomado medidas para "detener la explotación unilateral de Israel de los recursos naturales en el este del Mediterráneo".

En Israel creen que Erdogan ha perdido el control de la situación. Más bien parece que ha perdido la cabeza.

Hay que recordar que Turquía es miembro de la OTAN y que la actitud del gobierno turco no sería bien vista por esta organización: "Erdogan podría enfrentar problemas con la OTAN y Estados Unidos. ellos no se tomarán a la ligera sus amenazas con Israel, que tiene excelentes relaciones con la Alianza Atlántica ".La presencia en la OTAN de Turquía tiene que ver con su posición geográfica, en Turquía se le tolera que haga lo que quiera contra los kurdos. Los intereses geopolíticos hacen que la OTAN mire hacia otro lado, pero si los turcos emprendieran acciones armadas contra Israel creo que la OTAN no se pondría a tocar el violín como hacen con el caso de los kurdos.

Esta deriva islamista de Turquía también puede afectar su relación con la UE y sin duda puede reducir a la mínima expresión sus posibilidades de ingresar en la UE.

"Israel no descarta las amenazas turcas pero la OTAN probablemente no aprobará el hecho de que uno de sus miembros se conduce de manera problemática y amenazante", "Erdogan está empeñado en arrastrar a Israel a un conflicto diplomático público. No debemos permitir que esto ocurra. No se puede saber a dónde conducirá la situación pero esperamos que todo quede en el olvido ". No tranquiliza nada saber que hacia fin de año Egipto y Turquía realizarán maniobras militares en el Mediterráneo.
Los soldados que juegan al Maccabi no podrán jugar en Estambul

El equipo del Maccabi de Tel Aviv debe enfrentarse al Besiktas turco en Estambul el día 15 de este mes en partido correspondiente a la Champions. El Maccabi se verá obligado a prescindir de seis jugadores que están cumpliendo el servicio militar para el ejército israelí ha prohibido que puedan jugar a raíz del conflicto diplomático que enfrenta Israel con Turquía. Los seis jugadores son Dor Media, Moshiko Lugas, Omer Vered, Roi Kahat, Uri Cohen y Yosi Ginsburg, El club intenta convencer al ejército para que permita que estos jugadores viajen con el equipo en Turquía.

El origen de esta prohibición está en un incidente que se produjo hace unos días en el aeropuerto de Estambul cuando unos cuarenta ciudadanos israelíes de un vuelo de Turkish Airlines que realizaba el vuelo entre Tel Aviv y Estambul fueron detenidos e interrogados durante horas por la policía turca. Todo parece indicar que las autoridades turcas intentaban encontrar soldados entre el pasaje israelí.

Creo que Israel debería cortar cualquier relación con Turquía hasta que el gobierno turco se tranquilice. Y en el caso de aquellas competiciones internacionales que enfrentaran equipos de ambos países la solución pasaría por jugar los partidos en un tercer país.
Ver el vídeo sobre la Flotilla.
Vídeo: La Flotilla de Gaza no era tan pacífica como nos querían hacer creer

2 comentaris:

Patric ha dit...

He estado tratando de seguir este conflicto turco israelí en los medios y entiendo que se ha agudizado bastante pero no se ha producido una ruptura total. Creo que a pesar de todo ambos países no olvidan que han sido aliados.
Está claro que la flotilla de la libertad quiso romper el bloqueo pero Israel no lo permitió y asaltó el barco con las consecuencias que todos conocemos. No se por qué Israel no pidió disculpas al gobierno turco por los activistas turcos muertos, que no eran parte del gobierno turco pero si ciudadanos de ese país.
La decisión del gobierno turco me sorprende pero de alguna manera creo que ha sido arrastrado por la negativa de Israel, no creo que los israelíes sean ingenuos. Creo que hay que aclarar que una ruptura total de relaciones entre dos países no significa necesariamente un conflicto armado. Para mi significa aislamiento para Israel en el territorio que ocupa.
En general no me gustan los videos donde aparecen soldados israelíes asaltando el Marmara, me parecen demasiado "hechos".
No concuerdo con el informe que han difundido los medios y dicen que es de la ONU.

Jaume C. i B. ha dit...

Las relaciones entre ambos países no están en su mejor momento y será complicado que se recompongan si el gobierno turco sigue radicalizando sus posiciones. Te recordaré que mientras el gobierno israelí acepta la crítica por lo que la comisión Palmer considera un exceso de contundencia, otra cosa es que no lo compartan, el gobierno turco no se considera responsable por haber permitido que el Mavi Marmara, barco turco, zarpado de un puerto turco, intentara cometer un delito contra la integridad territorial de un país, que por cierto es su aliado, o lo era. Si, Israel mató a nueve ciudadanos turcos, nueve ciudadanos turcos que eran miembros de una organización islamista turca - considerada terrorista en muchos países - y que no fueron ejecutados por repartir flores, fueron abatidos después de que ellos atacaran a los soldados que abordaron en primera instancia el Mavi Marmara. Turquía es responsable de que unos ciudadanos suyos intentaran cometer un delito que acabó costándoles la vida.
Parte de las imágenes que se ven fueron grabadas por los propios tripulantes del Mavi Marmara y otras se filmaron a distancia por los israelíes. Esas imágenes ponen en evidencia que esos pacifistas no lo eran realmente.
¿Acaso te creerías más si en los videos se hubiera visto a los soldados israelíes matando a los turcos mientras estos les intentaban entregar rosas?. Dejémonos de bromas, los turcos muertos no eran angelitos inocentes.
Los soldados israelíes hicieron lo que haría cualquier grupo especial si al abordar un barco fuera atacada. Si un buque de traficantes se acercara a Chile éste sería abordado por las autoridades chilenas, y si esos soldados fueran atacados por los tripulantes del barco se verían obligados a matarlos.
El bloqueo de Gaza no es gratuito o porqué los israelíes sean seres malignos, ese bloqueo tiene el propósito de impedir que Hamás y otros grupos terroristas se armen o puedan cometer atentados contra Israel.
Yo creo que el informe es suave con los turcos y especialmente con quienes iban en el Mavi Marmara.
Supongo que para algunas de esas personas que iban en el Mavi Marmara debe ser una tragedia no haber podido cumplir con ninguno de los dos propósitos explicados por una mujer, si han sufrido martirio ni han llegado a Gaza. Y lo que ha quedado claro es que la Flotilla era un acto de propaganda terrorista que ha fracasado espectacularmente al no haber logrado ninguna de las dos cosas que pretendían.
Me parecería muy grave que Turquía protegiera con su Armada a una flotilla de traficantes de armas y que pusiera en peligro los equilibrios frágiles de la zona por una pataleta.
La obligación del gobierno turco es impedir que ciudadanos suyos realicen actos contra sus aliados.
A los turcos se les está tolerando muchas cosas, entre ellas los crímenes que cometen contra los kurdos y Europa guarda silencio por el genocidio que cometieron contra los armenios. Basta ya.
Israel está en su derecho a defender su integridad territorial, si ello implica abordar barcos llenos de islamistas turcos, está en su derecho a hacerlo, igual que Chile o cualquier país.
Para Israel lo principal son sus ciudadanos, es a ellos a los que debe proteger, si ello les enemista con sus vecinos, creo que carece de importancia, primero es la propia gente, además, los árabes ya han demostrado que no son gente de fiar, y es lamentable que Turquía esté tomando una deriva islamista peligrosa.