6 de maig 2009

Euskadi ja té nou Lehendakari
Patxi López ja és Lehendakari, era una cosa que ja se sabia que passaria. És Lehendakari amb el vot dels partits espanyolistes, a més del PSE que és el seu, PP i UPyD. En aquest punt tampoc hi ha cap novetat. Aquest fet anòmal s'ha aconseguit mitjançant la il·legalització de l'esquerra abertzale després del pacte PSOE-PP que va permetre aprovar la llei de partits. Cap novetat. Tot això ja és conegut. La novetat és que l'exLehendakari Ibarretxe hi ha decidit anunciar la seva retirada de la política. Quan es diu que el Parlament d'Euskadi s'ha espanyolitzat això pot apreciar-se en el fet que només Ibarretxe va fer part del seu discurs en euskera. No és gaire tranquil·litzador que el nou govern d'Euskadi i els seus suports (PP i UPyD) tinguin una fixació en convertir el castellà en la llengua predominant en l'ensenyament i els mitjans de comunicació públics, i que públicament tota aquesta trepa espanyolista no només no parlin èuscar sinó que declarin obertament que no el pensen fer servir. Una excepció era la presidenta del Parlament basc que va dir que no havia aprés l'euskera quan ho hauria d'haver fet i que davant les crítiques per aquest fet digui que l'aprendrà. I ho ens hem de creure?. El nou govern de Patxi López té el suport de PP i UPyD, dos partits que han demostrat un profund odi contra tot allò que els faci olor a basc, començant per la llengua pròpia del país. L'autoodi que practiquen els dirigents de PP, UPyD a Euskadi - també a Catalunya amb l'afegit dels C's - pot convertir-se en un problema per a la convivència a Euskadi. Aquests partits fan de la bronca social un arma de confrontació social. A Euskadi no li feia cap falta que l'espanyolisme més ranci i caspós arribés al poder. Per si no hi havia prou problemes a Euskadi ara el nou govern de Patxi López es recolza sobre les espatlles de dos partits que fan del foment dels conflictes socials la seva arma política. A Euskadi li esperen temps encara més difícils. Abans a més dels problemes que hi ha en altres llocs el principal problema d'Euskadi era ETA, ara és el govern i els seus amics.


Discurs dels lehendakaris Ibarretxe i Patxi López


Basagoiti acusa a ETB de connivènca amb ETA. Aquest és el principal suport parlamentari de Patxi López.


Patxi López ya es Lehendakari, era algo que ya se sabía que pasaría. Es Lehendakari con el voto de los partidos españolistas, además del PSE que es el suyo, PP y UPyD. En este punto tampoco hay ninguna novedad. Este hecho anómalo se ha conseguido mediante la ilegalización de la izquierda abertzale tras el pacto PSOE-PP que permitió aprobar la ley de partidos. Ninguna novedad. Todo esto ya es conocido. La novedad es que el exLehendakari Ibarretxe ha decidido anunciar su retirada de la política. Cuando se dice que el Parlamento de Euskadi se ha españolizado esto puede apreciarse en el hecho de que sólo Ibarretxe hizo parte de su discurso en euskera. No es muy tranquilizador que el nuevo gobierno de Euskadi y sus apoyos (PP y UPyD) tengan una fijación en convertir el castellano en la lengua predominante en la enseñanza y los medios de comunicación públicos, y que públicamente toda esta pandilla españolista no sólo no hablan euskera sino que declaren abiertamente que no lo piensan utilizar. Una excepción era la presidenta del Parlamento vasco que dijo que no había aprendido el euskera cuando lo debería haber hecho y que ante las críticas por este hecho diciendo que la aprenderá. ¿Y lo tenemos que creer?. El nuevo gobierno de Patxi López tiene el apoyo de PP y UPyD, dos partidos que han demostrado un profundo odio contra todo aquello que les huela a vasco, empezando por la lengua propia del país. El autoodio que practican los dirigentes de PP, UPyD en Euskadi - también en Catalunya con el añadido de los C's - puede convertirse en un problema para la convivencia en Euskadi. Estos partidos hacen de la bronca social un arma de confrontación social. En Euskadi no le hacía ninguna falta que el españolismo más rancio y caspós llegara al poder. Por si no había suficientes problemas en Euskadi ahora el nuevo gobierno de Patxi López se apoya sobre los hombros de dos partidos que hacen del fomento de los conflictos sociales su arma política. A Euskadi le esperan tiempos aún más difíciles. Antes además de los problemas que hay en otros lugares el principal problema de Euskadi era ETA, ahora es el gobierno y sus amigos.

1 comentari:

Patric ha dit...

Crec que el teu article i el tema és bastant bo, requereix temps per meditar. Escoltar ambdós discursos el d'Ibarretche i el de Patxi López, i aquest últim em va semblar bastant bo. És socialista, prové d'una família que va estar a la presó durant el franquisme, diu que el seu govern defensa la democràcia, i està en contra de la violència i el terrorisme i de qualsevol expressió oficial d'ells; diu que espera la partipación lliure de les persones i rebutja ser un model oficial.
A mi no em soprende el suport del PSOE perquè són socialistes també, i el suport dels altres partits, encara que no siguin socialistes, si pretenen ampliar la base social. Tampoc em sorprèn que Patxi López parli espanyol i no basc en un Estat espanyol on la majoria parla espanyol, però és cert, hauria estat preferible que al país basc parlés ambdós idiomes. Entenc que això els obliga a traduir els seus discursos a l'euskera, tot i que m'imagino que la majoria dels bascos parlen també espanyol.
Jo crec que cal esperar el que el nou govern farà.