29 d’abr. 2009

JOAN TARDÀ CRITICA QUE EL REI NO PARLI CATALÀ, GALLEC I EUSKERA

Joan Tardà va criticar ahir la incapacitat del monarca espanyol per aprendre català, euskera i gallec. No ha sigut la primera vegada que Tardà critica als borbons, fa uns mesos va posar histèrics a tota la caverna, que no és que tinguin simpatia pel rei, és probable que en tinguin menys simpaties borbòniques que en Tardà però els molt covards se n'amaguen. Aquest cop les paraules de Tardà han sigut més moderades que l'altre cop i té tota la raó. Com és possible que el rei d'Espanya no sigui capaç de dirigir-se a tots els seus suposats súbdits en la llengua d'aquests?. Doncs, probablement perquè una de les moltes coses per les que han destacat els Borbons és per la seva manca de respecte cap als pobles que han tingut la desgràcia de ser regits per ells. Felip V, Isabel II, Alfons XIII, només per citar-ne a tres Borbons, no van destacar mai pel seu respecte a altres llengües que no fossin la de Castella, més aviat van actuar per destruir totes les llengües que no eren la castellana. No podiem esperar que Joan Carles I fos diferent, ell regna, no governa, però com a "bon" Borbó la seva mentalitat
imperial no ha canviat gaire respecte de les dels seus avantpassats. Tardà no s'ha excedit, malgrat que li han caigut crítiques, ha denunciat un fet cert i demostrable. Però a Espanya hi ha molt llepaculs monàrquic i molt cagat que quan es critiquen certes institucions de l'Estat pateixen un atac de nervis promonàrquic que els fa fer el ridícul. No estem en el segle XVII on no s'hi podia dir res dels reis per molt fills de puta que fossin, estem en el segle XXI, els reis han perdut la seva divinitat, són simples persones que ocupen un càrrec anacrònic. En el segle XXI no hi hauria de ser normal que algú ocupi el càrrec fins a la seva mort i que aquest càrrec sigui hereditari.
-----
-----
Joan Tardà criticó ayer la incapacidad del monarca español de aprender catalán, euskera y gallego. No ha sido la primera vez que Tardà critica a los borbones, hace unos meses puso histéricos a toda la caverna, que no es que tengan simpatía por el rey, es probable que tengan menos simpatías borbónicas que Tardà pero los muy cobardes se esconden. Esta vez las palabras de Tardà han sido más moderadas que la otra vez y tiene toda la razón. ¿Como es posible que el rey de España no sea capaz de dirigirse a todos sus supuestos súbditos en la lengua de éstos?. Pues, probablemente porque una de las muchas cosas por las que han destacado los Borbones es por su falta de respeto hacia los pueblos que han tenido la desgracia de ser regidos por ellos. Felip V, Isabel II, Alfonso XIII, solo por citar a tres Borbones, no destacaron nunca por su con respecto a otras lenguas que no fuese la de Castilla, más bien actuaron para destruir todas las lenguas que no eran la castellana. No podíamos esperar que Juan Carlos I fuera diferente, él reina, no gobierna, pero como "buen" Borbón su mentalidad imperial no ha cambiado mucho respeto de las de sus antepasados. Tardà no se ha excedido, a pesar de que le han caído críticas, ha denunciado un hecho cierto y demostrable. Pero en España hay mucho lameculos monárquico y mucho cagado que cuando se critican ciertas instituciones del Estado sufren un ataque de nervios promonárquicos que los hace hacer el ridículo. No estamos en el siglo XVII donde no se podía decir nada de los reyes por muy hijos de puta que fuesen, estamos en el siglo XXI, los reyes han perdido su divinidad, son simples personas que ocupan un cargo anacrónico. En el siglo XXI no debería ser normal que alguien ocupé el cargo hasta su muerte y que este cargo sea hereditario.

3 comentaris:

Patric ha dit...

No és la primera vegada que llegeixo en un dels teus articles que aquesta persona que es diu Joan Tarda critica la dinastia borbònica que avui dia està representada pel reyJuan Carles I. En aquesta ocasió critica el fet que el rei no parli les llengües de tots els seus súbdits, és a dir, catalans, bascos i gallecs, sinó només castellà que parlen els seus altres súbdits.
No estic molt d'acord amb el senyor Tardà;, jo visc en un país on no existeix la monarquia, nosaltres som una república i una democràcia. Jo sóc partidària de les democràcies en general, però em criden l'atenció les monarquies, millor dit les cases reials. El fet que una persona pugui remuntar en el temps i conèixer els seus avantpassats milers d'anys abans que ell, crec que és alguna cosa especial, qualsevol persona no pot fer això. En general les persones que pertanyen a cases reials tenen una educació més o menys acurada i solen parlar altres idiomes, encara que jo crec que no necessiten parlar en altres idiomes perquè poden tenir gent que tradueixi per a ells, especialment quan tenen conflictes amb algus comunitat, o quan estan en estat de guerra amb un altre país. Utilitzen per comunicar als ambaixadors. Una cosa semblant fan els presidents de la República, moltes vegades envien als seus ministres o ambaixadors a parlar a nom d'ells. Són excepcions els que parlen molts idiomes, crec jo.
És clar seria millor si ell parlés tots els idiomes que es parlen en els seus dominis, però ningú ho pot obligar ni pressionar per que ho faci. A ningú ho poden obligar a parlar una altra llengua si no pot o no vol, penso jo.

Z ha dit...

El Rei no ha pogut aprendre Català perqué te molta feina:

http://www.youtube.com/watch?v=2UUXrfoD4gQ

Jaume C. i B. ha dit...

Bon vídeo, Z.