12 de des. 2011

El monument als castellers

El monument als castellers

A la plaça Sant Miquel (Barcelona) darrera de l'Ajuntament de Barcelona, és a dir, el costat de la Plaça Sant Jaume, s'ha erigit el polèmic monument als castellers. Polèmic pel seu cost i per la seva forma. El monument als castellers que serà inaugurat aquesta setmana va ser encarregat per qui llavors era l'alcalde de la ciutat, Jordi Hereu, a l'artista Antoni Llena. El monument ha costat 630000 €, excessiu al meu parer. Aquest monument, del qual podeu veure la foto que jo mateix vaig fer aquest dissabte i el breu vídeo, vist així costa molt veure-hi la relació amb els castellers, com algú abans que jo ja ha dit, semblen més aviat els filferros del tap d'una ampolla de cava que no pas una torre humana.

No nego que sigui art però molt malament ha d'estar feta una obra d'art quan costa veure-hi allò que se suposa que és. Jo no aconsegueixo veure cap castell, només uns ferros que formen una estructura que pot ser interpretada per aquells que la veuen com qualsevol cosa menys com un castell. Deixo a la vostra interpretació personal decidir que és en realitat aquest monument.

Sabem que tota obra d'art té un preu però crec que 630000 € per aquests ferros és excessiu. La ciutat de Barcelona, i parlo d'aquesta ciutat perquè és la que conec millor, té un extens catàleg de monuments repartits per places i carrers als quals hem d'afegir molts edificis amb façanes singulars, però limitem el tema als monuments. Quan es va començar a construir l'Eixample ja hi havia el propòsit d'instal•lar monuments en punts molt concrets i així es va determinar quan l'Eixampla encara era un projecte. Aquells monuments van ser encarregats als artistes de l'època, avui aquests monuments solen passar desapercebuts per a la majoria de barcelonins que passem pel seu costat cada dia sense fixar-nos, clar, que són monuments de reduïdes dimensions i molt neutres. N'hi ha algun monument com el monument dedicat a Macià que hi ha a la Plaça Catalunya que molts considerem d'una lletjor indescriptible amb aquella estructura esglaonada de Subirachs darrera del bust al president. Dos exemples més de lletjor monumental serien aquella estructura que hi ha a la Plaça Lesseps, una plaça que era un bunyol abans de l'última reforma i que després s'ha convertit en un bunyol més gros, l'altre exemple seria aquella estructura estranya de la Plaça Cerdà.














El monumento a los castellers

En la plaza San Miguel (Barcelona) detrás del Ayuntamiento de Barcelona, es decir, el lado de la Plaza Sant Jaume, se ha erigido el polémico monumento a los castellers. Polémico por su coste y por su forma. El monumento a los castellers que será inaugurado esta semana fue encargado por quien entonces era el alcalde de la ciudad, Jordi Hereu, al artista Antoni Llena. El monumento ha costado € 630.000, excesivo a mi parecer. Este monumento, del que podéis ver la foto que yo mismo hice este sábado y el breve vídeo, visto así cuesta mucho ver la relación con los castellers, como alguien antes que yo ha dicho, parecen más bien los alambres del tapón de una botella de cava que una torre humana.

No niego que sea arte pero muy mal tiene que estar hecha una obra de arte cuando cuesta ver lo que se supone que es. Yo no consigo ver ningún castillo, sólo unos hierros que forman una estructura que puede ser interpretada por aquellos que la ven como cualquier cosa menos como un castillo. Dejo a su interpretación personal decidió que es en realidad este monumento.

Sabemos que toda obra de arte tiene un precio pero creo que € 630,000 para estos hierros es excesivo. La ciudad de Barcelona, y hablo de esta ciudad porque es la que conozco mejor, tiene un extenso catálogo de monumentos repartidos por plazas y calles a los que debemos añadir muchos edificios con fachadas singulares, pero limitamos el tema a los monumentos.Cuando se empezó a construir el Eixample ya había el propósito de instalar monumentos en puntos muy concretos y así se determinó cuando el Ensanche todavía era un proyecto. Aquellos monumentos fueron encargados a artistas de la época, hoy estos monumentos suelen pasar desapercibidos para la mayoría de barceloneses que pasamos por su lado cada día sin fijarnos, claro, que son monumentos de reducidas dimensiones y muy neutros. Hay algún monumento como el monumento dedicado a Macià que hay en la Plaza Cataluña que muchos consideramos de una fealdad indescriptible con esa estructura escalonada de Subirachs detrás del busto al presidente. Dos ejemplos más de fealdad monumental serían aquella estructura que hay en la Plaza Lesseps, una plaza que era un buñuelo antes de la última reforma y que después se ha convertido en un buñuelo más grande, el otro ejemplo sería aquella estructura extraña de la Plaza Cerdà.

8 comentaris:

Patric ha dit...

Primera vez que veo algo que no me gusta de Barcelona. No importa el precio si se trata de representar en una obra de arte la esencia de algo material y espiritual a la vez de vuestra cultura. Hace tiempo vi un monumento precioso para representar a una sardana, era una ronda de hombres y mujeres de tamaño natural tallados en piedra. Al parecer estaban en un espacio público al aire libre. Algo así creo deberían haber hecho para representar los castellers. Figuras humanas talladas en piedra.

Jaume C. i B. ha dit...

En este caso parece que alguien se haya olvidado un montón de hierros retorcidos. Es una lástima que esté al lado del Ayuntamiento, si lo hubieran puesto en otra plaza menos vigilada siempre había la posibilidad de que un chatarrero se la llevara.
En efecto, el monumento a la sardana es un monumento que no hace falta que te expliquen que es, se ve claramente.

mireia ha dit...

Es el millor que he vist últimament, em va impressionar.
Trobo molt bé la interpretació de l'artista a una cosa tan de la nostra terra com són els castellers. A més el cargolat de l'acer em porta a intuir un tap de cava que també es un producte nostre.
Visca la terra .....

Jaume C. i B. ha dit...

Benvinguda Mireia. Jo crec que els castellers merieixien un monument millor.

Anònim ha dit...

En respuesta a Patric:
Estoq ue dices ya existe:
http://www.poblesdecatalunya.cat/fotos/normal/000582.jpeg

És del mismo artista que la sardana que dices tu:
http://www.josepcanas.org/p/monuments.html

Jaume C. i B. ha dit...

Segurament Patricia se referia al monumento a la Sardana que hay en Montjuïc.

Joan Jané ha dit...

Podeu conèixer millor aquest artista si aneu a www.josepcanas.org i "comparar" amb els monuments als castells que va fer...
És la mateixa persona que va fer el monument a la Sardana de Montjuïc i... era normal que la premsa de l´època l'anomenés com l'ESCULTOR DELS SÍMBOLS DE CATALUNYA.

Jaume C. i B. ha dit...

Crec que un monument com el que hi ha a Vilafranca, obra de Cañas, hauria estat més encertat.