28 d’oct. 2010

Ha mort el doctor Joan Solà

Ha mort el doctor Joan Solà



Joan Solà i Cortassa va néixer el 10 de gener de 1940 a Bell-lloc d'Urgell i va morir el 27 d'octubre de 2010 a Barcelona.
Descansi en pau. Catalunya ha perdut un dels grans defensors de la llengua i la cultura catalanes en un dels moments en què la llengua catalana rep una altra garrotada dels tribunals a instàncies dels partits nacionalistes espanyols i de les seves institucions.
Catedràtic de llengua i literatura catalanes de la Universitat de Barcelona i vicepresident de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC). L'any 1965 va doctorar-se en filologia clàssica a La universitat de Barcelona, el 1970 en filologia catalana i el 1977 el màster en lingüística a la Universitat de Reading.


Biografia de Joan Solà en català (Enciclopèdia catalana)

Biografía de Joan Solà en castellano (Enciclopèdia catalana)

Premis:



Premi a la investigació lingüística de la Fundació Enciclopèdia Catalana
(1991)
Premi de recerca Crítica Serra d'Or per l'obra Història de la lingüística catalana, 1775-1900.
Repertori crític (1999)
Premi Sanchis Guarner de la Fundació Jaume I per la Gramàtica del català contemporani
Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic, per la seva tasca de recerca sincrònica i diacrònica en la llengua catalana, així com per la persistent tasca social de divulgació dels coneixements sobre aquesta llengua.
La Creu de Sant Jordi el 2005
Investit doctor honoris causa per la Universitat de Lleida el 2009
Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, un guardó que concedeix l'associació Òmnium Cultural en reconeixement a la trajectòria cívica i al prestigi de l'obra publicada.
El 2010 va ésser distingit en reconeixement a tota una trajectòria en defensa de la llengua i cultura catalanes durant els premis Joan Coromines que atorga la Coordinadora d'Associacions per la Llengua catalana.



Reconeixements:



Premi Sanchis Guarner
Medalla Narcís Monturiol1991 - Premi de la FEC1999 - Premi Serra d'Or
2005 - Creu de Sant Jordi

2009 - Premi d'Honor
2010 - Reconeixement a la trajectòria de la CAL

Vídeo: Intervenció del doctor Joan Solà al Parlament de Catalunya
http://www.mefeedia.com/watch/25423927


Vídeo: Joan Solà: 'Aquí no hi ha pau lingüística'
http://www.youtube.com/watch?v=yVp_YLo04ok





Ha muerto el doctor Joan Solà

Joan Solà y Cortassa nació el 10 de enero de 1940 en Bell-lloc d'Urgell y murió el 27 de octubre de 2010 en Barcelona.Descanse en paz. Catalunya ha perdido uno de los grandes defensores de la lengua y la cultura catalanas en uno de los momentos en que la lengua catalana recibe otra varapalo de los tribunales a instancias de los partidos nacionalistas españoles y de sus instituciones.

Catedrático de lengua y literatura catalanas de la Universidad de Barcelona y vicepresidente del Institut d'Estudis Catalans (IEC). En 1965 se doctoró en filología clásica en la Universitat de Barcelona, en 1970 en filología catalana y en 1977 el máster en lingüística en la Universidad de Reading.

Premios:Premio a la investigación lingüística de la Fundación Enciclopedia Catalana (1991)

Premio de investigación Crítica Serra d'Or por la obra Historia de la lingüística catalana, 1775-1900.

Repertorio crítico (1999)

Premio Sanchis Guarner de la Fundación Jaume I por la Gramática del catalán contemporáneo

Medalla Narcís Monturiol al mérito científico y tecnológico, por su labor de investigación sincrónica y diacrónica en la lengua catalana, así como por la persistente labor social de divulgación de los conocimientos sobre esta lengua.

La Cruz de San Jorge en 2005

Investido doctor honoris causa por la Universidad de Lleida en 2009Premio de Honor de las Letras Catalanas, un galardón que concede la asociación Òmnium Cultural en reconocimiento a la trayectoria cívica y al prestigio de la obra publicada.

En 2010 fue distinguido en reconocimiento a toda una trayectoria en defensa de la lengua y cultura catalanas durante los premios Joan Coromines que otorga la Coordinadora de Asociaciones por la Lengua catalana.

Reconocimientos:

Premio Sanchis Guarner

Medalla Narcís Monturiol

1991 - Premio de la FEC

1999 - Premio Serra de Or

2005 - Cruz de San Jordi

2009 - Premio de Honor

2010 - Reconocimiento a la trayectoria de la CAL