13 d’oct. 2010

Dia de la Hispanitat

Dia de la Hispanitat
La premsa

La premsa del mateix dia sol parlar dels actes que s'han de celebrar el mateix dia però lògicament dels fets que s'aniran succeint no poden informar, i només cal veure les portades dels diaris de Madrid i dels de Barcelona. A la premsa de Madrid li encanten aquests actes carregats de parafernàlia espanyolista. Només hem de veure la portada de l'ABC on apareix un guàrdia civil amb tricorni i cetme, un guàrdia civil negre, per cert. I La Gaceta – del grup mediàtic ultradretà Intereconomía – va posar a la primera plana a la Legió amb cabra inclosa, quina estampa, quina fila, uns tipus armats amb la camisa oberta amb cara de fatxenda, marcant el pas com només ells saben fer i acompanyats per una cabra. Mentrestant la premsa de Barcelona parlava de “foteses” com els xàfecs i les ventades, quina vulgaritat, podent muntar una desfilada preferim tenir uns xàfecs i unes ventades.
Les autoritats
El Dia de la Hispanitat va transcórrer dins del guió escrit. A Madrid van fer la tradicional desfilada amb la presència de les principals autoritats de l'Estat. L'exèrcit va desfilar pel carrer amb les seves unitats més emblemàtiques en presència del Cap de l'Estat, el govern i altres autoritats autonòmiques i municipals, a més de convidats, mostrant els nous vehicles que substitueixen els antics BMR. Aquest any han participat menys soldats, menys vehicles i menys avions.
Absències
Una petita part de l'exèrcit espanyol està compost per soldats d'altres països, llatinoamericans i guineans. A la desfilada els seus països han volgut estar-hi presents amb uns abanderats, tots menys el representant veneçolà que a ultima hora “no ha pogut assistir” perquè havia patit una indisposició. El cert, és que es tracta d'una excusa de mal pagador del govern d'Hugo Chávez que ara se les té amb el govern espanyol per l'assumpte d'uns etarres refugiats a Veneçuela des de fa 20 anys i als quals ara s'està investigant per la seva possible relació amb les FARC.
Com cada any en aquestes dates...
Des de fa cinc anys tota la parafernàlia de la desfilada del Dia de la Hispanitat es veu acompanyada de les escridassades contra el president del govern José Luís Rodríguez Zapatero a càrrec d'uns “senyors” que saluden a la romana, aquest any, sembla que només volien que dimitís, en edicions anteriors li desitjaven que és fiqués al clot amb el seu avi, assassinat per gent que també tenia certa afició per saludar a la romana. Si Zapatero perd les eleccions d'aquí a dos anys ens perdrem aquesta gran mostra d'espanyolitat que en opinió meva hauria de ser incorporada a la desfilada, darrera de la Legió i la seva cabra. Els ultres van esbroncar al president del govern des del començament de l'acte fins al final, fins el punt que des de la Casa Reial van mostrar la seva indignació pel la persistent cridòria ultra dels ultres fins i tot en els actes més solemnes.
“Excusatio non petita, accusatio manifesta”
Avui han aparegut als diaris diverses cartes al·legant que aquests crits era un fet fortuït, molt han corregut aquestes cartes a negar l'evidència. Fins i tot algun dirigent d'un partit conservador el nom del qual no citaré – es diu el pecat però no el nom del pecador – ha intentat fer creure que l'escridassada a Zapatero era un fet casual. Comencem pel fet que aquesta escridassada la fan cada any, continuem dient que hi havia una convocatòria, és a dir, estava organitzat, i seguim dient que els cridaners tenien una ideologia molt definida que els braços en alt evidenciaven.
A Barcelona uns 200 ultres van reunir-se a la Plaça de Sant Sant Jordi (Montjuïc) per homenatjar la bandera espanyola – la del pollastre – i cridar a favor de Franco i de Primo de Rivera.
El Dia de la Hispanitat em provoca refús per l'apologia del militarisme que se'n fa i per la poca consciència que es té a Espanya sobre el que realment va suposar pels pobles precolombins l'arribada dels castellans a aquelles terres. Però aquests actes potser guanyarien respectabilitat si se'ls aconseguís netejar de totes les significacions imperialistes que tenen aquests actes, així com de les remores feixistes que encara romanen en molts dels actes. Veure a uns senyors cridant-li al president del govern que “es mori i es fiqui al soc amb el seu avi”, o escridassant-lo braç en alt recorda a èpoques anteriors.


Día de la Hispanidad

La prensa

La prensa del mismo día suele hablar de los actos que se celebrarán el mismo día pero lógicamente los hechos que se irán sucediendo no pueden informar, y sólo hay que ver las portadas de los diarios de Madrid y los de Barcelona. En la prensa de Madrid le encantan estos actos cargados de parafernalia españolista. Sólo tenemos que ver la portada del ABC donde aparece un guardia civil con tricornio y cetme, un guardia civil negro, por cierto. Y La Gaceta - del grupo mediático ultraderechista Intereconomía - puso en primera plana a la Legión con cabra incluida, qué estampa, qué fila, unos tipos armados con la camisa abierta con cara de pija, marcando el paso como sólo ellos saben hacer y acompañados por una cabra. Mientras la prensa de Barcelona hablaba de "tonterías" como los chubascos y los vientos, qué vulgaridad, pudiendo montar un desfile preferimos tener unos chubascos y unas vientos.

Las autoridades

El Día de la Hispanidad transcurrió dentro del guión escrito. En Madrid hicieron el tradicional desfile con la presencia de las principales autoridades del Estado. El ejército desfiló por la calle con sus unidades más emblemáticas en presencia del Jefe del Estado, el gobierno y otras autoridades autonómicas y municipales, además de invitados, mostrando los nuevos vehículos que sustituyen a los antiguos BMR. Este año han participado menos soldados, menos vehículos y menos aviones.

Ausencias

Una pequeña parte del ejército español está compuesto por soldados de otros países, latinoamericanos y guineanos. En el desfile sus países han querido estar presentes con unos abanderados, todos menos el representante venezolano que a ultima hora "no ha podido asistir" porque había sufrido una indisposición. Lo cierto, es que se trata de una excusa de mal pagador del gobierno de Hugo Chávez que ahora se las tiene con el gobierno español por el asunto de unos etarras refugiados en Venezuela desde hace 20 años ya los que ahora se 'está investigando por su posible relación con las FARC.

Como cada año por estas fechas ...

Desde hace cinco años toda la parafernalia del desfile del Día de la Hispanidad se ve acompañada de las abucheos contra el presidente del gobierno José Luis Rodríguez Zapatero a cargo de unos "señores" que saludan a la romana, este año, parece que sólo querían que dimitiera, en ediciones anteriores le deseaban que es metiera en el hoyo con su abuelo, asesinado por gente que también tenía cierta afición por saludar a la romana. Si Zapatero pierde las elecciones dentro de dos años nos perderemos esta gran muestra de españolidad que en mi opinión debería ser incorporada al desfile, detrás de la Legión y su cabra. Los ultras abuchearon al presidente del gobierno desde el comienzo del acto hasta el final, hasta el punto que desde la Casa Real mostraron su indignación por la persistente griterío ultra de los ultras incluso en los actos más solemnes.

"Excusatio non petita, accusatio manifiesta"

Hoy han aparecido en los diarios varias cartas alegando que esos gritos era un hecho fortuito, mucho han corrido estas cartas a negar la evidencia. Incluso algún dirigente de un partido conservador cuyo nombre no citaré - se dice el pecado pero no el nombre del pecador - ha intentado hacer creer que el abucheo a Zapatero era un hecho casual. Empezamos por el hecho que esta abucheada la hacen cada año, seguimos diciendo que había una convocatoria, es decir, estaba organizado, y seguimos diciendo que los abucheadores tenían una ideología muy definida que los brazos en alto evidenciaban.

En Barcelona unos 200 ultras se reunieron en la Plaza de San San Jorge (Montjuïc) para homenajear a la bandera española - la del pollo - y llamar a favor de Franco y de Primo de Rivera.

El Día de la Hispanidad me provoca rechazo por la apología del militarismo que se hace y por la poca conciencia que se tiene en España sobre lo que realmente supuso para los pueblos precolombinos la llegada de los castellanos a aquellas tierras. Pero estos actos quizás ganarían respetabilidad si se les consiguiera limpiar de todas las significaciones imperialistas que tienen estos actos, así como de las rémoras fascistas que aún permanecen en muchos de los actos. Ver a unos señores gritándole al presidente del gobierno que "se muera y se meta en el agujero con su abuelo", o gritando con el brazo en alto recuerda a épocas anteriores.