30 d’oct. 2010

Les quatre columnes

Les quatre columnes

S'ha iniciat la restitució de les columnes de Puig i Cadafalch a Montjuïc. Aquestes quatre columnes van ser aixecades l'any 1919 allà on hi ha la Font Màgica de Montjuïc. Simbolitzaven les quatre barres de la Senyera. Aquestes columnes obra de Josep Puig i Cadafalch van ser enderrocades l'any 1928 durant la dictadura ultraespanyolista de Miguel Primo de Rivera que va voler esborrar qualsevol signe de catalanitat de l'espai públic abans de la celebració de l'Exposició Universal de 1929. Des del començament de la democràcia, ara fa 30 anys i escaig, hi ha hagut la intenció de restituir-les en el seu lloc. Ha sigut un manifest signat per il·lustres barcelonins el que sembla que ha sigut la causa principal que finalment s'hagin iniciat les obres per restituir-les, tot i que des del principi de la democràcia hi havia consens per recuperar aquestes columnes però no hi havia consens en el lloc on s'havien d'emplaçar. Si bé l'opinió majoritària era que havien de tornar al seu emplaçament original, aquesta opció tenia l'oposició de l'Ajuntament que proposava situar-les en un lateral, just al costat del Pavelló Mies Van der Rohe. La decisió final ha sigut situar-les just darrera de la Font Màgica.

Vídeo: Les columnes de Puig i Cadafalch (Barcinonews)Vídeo: Les 4 columnes de Puig i Cadafalch (Laxarxacat)


http://www.laxarxa.cat/principal.asp?pagina=/campanyes/xarxa1.asphttp://ca.wikipedia.org/wiki/Quatre_Columneshttp://ca.wikipedia.org/wiki/Puig_i_Cadafalch


Las cuatro columnas

Se ha iniciado la restitución de las columnas de Puig i Cadafalch en Montjuïc. Estas cuatro columnas fueron levantadas el año 1919 donde está la Fuente Mágica de Montjuïc. Simbolizaban las cuatro barras de la Senyera. Estas columnas obra de Josep Puig i Cadafalch fueron derribadas en 1928 durante la dictadura ultraespañolista de Primo de Rivera que quiso borrar cualquier signo de catalanidad del espacio público antes de la celebración de la Exposición Universal de 1929. Desde el comienzo de la democracia, hace 30 años y pico, ha habido la intención de restituirlo en su lugar. Ha sido un manifiesto firmado por ilustres barceloneses lo que parece que ha sido la causa principal de que finalmente se hayan iniciado las obras para restituirlas, aunque desde el principio de la democracia había consenso para recuperar estas columnas pero no había consenso en el lugar donde debían emplazarse. Si bien la opinión mayoritaria era que debían volver a su emplazamiento original, esta opción tenía la oposición del Ayuntamiento que proponía situarlas en un lateral, justo al lado del Pabellón Mies Van der Rohe. La decisión final ha sido situarlas justo detrás de la Fuente Mágica.