14 de set. 2009

Arenys de Munt, el dia després

Comencem pel principi. Imagino que tots sabeu que ahir va celebrar-se a Arenys una consulta popular sobre la independència. Ho sabeu perquè se n'ha parlat molt aquests dies. Una consulta popular que hauria passat desapercebuda si l'Estat espanyol no hagués mostrat que Déu no els va beneir amb el do de la intel·ligència. Arenys de Munt és una petita població del Maresme de menys de 10000 habitants, és, per tant, una població sense cap pes en la política catalana i encara menys en l'espanyola. Però aquesta petita població va aconseguir que a l'Estat espanyol li agafés un sobtat atac de nervis. D'una banda tenim les declaracions de la vicepresidenta advertint que la Constitució no permet fer consultes o referèndums sobre la independència. Per si de cas un jutjat de Barcelona prohibeix que s'usin instal·lacions municipals. Per si tot fallava enviaven els gossos de la Falange. A veure si amb els seus udols i lladrucs feixistes aconseguien intimidar a la gent d'Arenys de Munt. Però res d'això els ha servit de res.

Les dades de la consulta popular d'Arenys és la següent:

Participació: 41% - 2671 votants

Cens electoral: 6500 persones

SI: 96%

NO: 2,3%

En blanc: 1,1%

Nul: 0,4%

Es temia i hi havia el rumor que la Falange hi havia aconseguit llogar molts autocars però finalment només uns 60 individus vigilats de prop pels Mossos d'Esquadra van aconseguir arribar fins a la població amb tota la parafernàlia típica com són les banderes preconstitucionals i les salutacions a la romana corresponents. Durant una hora van increpar als ciutadans d'Arenys de Munt però no va servir-los de res. A l'altra banda diversos centenars d'independentistes que van dedicar-se a cantar Els Segadors. Mossos d'Esquadra i policia local van aconseguir que els falangistes decidissin posar fi al seu acte mitja hora abans. L'únic incident va ser un cop de roc que un dels autocars dels feixistes va rebre.

Si ja abans de la celebració de la consulta d'Arenys altres poblacions de Catalunya havien anunciat que també farien una enquesta en la mateixa línia com a resposta als intents de l'Estat i de grupuscles ultres. Un dels primers a afegir-se va ser Serós, una altra població petita, però és que ara ja se'n parla que hi ha més de 60 municipis segons va comentar Jordi Fàbrega, alcalde de Sant Pere de Torelló - catalans disposats a celebrar la consulta. I apareix una població de pes, Berga, que la setmana que ve debatrà la setmana que ve la realització de la consulta.

Una consulta popular com la d'Arenys de Munt hauria passat desapercebuda però intentant impedir-la han aconseguit no només que la consulta s'estengui a altres municipis de Catalunya sinó que aixequi interés mediàtic amb més de 130 periodistes enviats a cobrir l'esdeveniment, alguns d'ells estrangers.

Reaccions reaccionàries

Esteban González Pons, vicepresident de comunicació del PP va aprofitar que li van posar una carxofa davant del seu musell per criticar l'actitud del president Zapatero davant d'aquest referèndum. Imagino que González Pons volia que el govern hagués enviat l'exèrcit a sotmetre als perillosos ciutadans d'Arenys de Munt i al seu “malvat” alcalde. Si el govern espanyol – PSOE - va fer una demostració d'estupidesa encarregant a un advocat de l'Estat que havia sigut candidat de la Falange tractar d'impedir la consulta, sembla que el PP ha volgut superar-los. I González Pons (PP) no ha sigut el que l'ha dit més grossa. El seu cap, Mariano Rajoy recrimina també que Zapatero no ho hagués impedit. Desconec que era el que volia Rajoy que fes Zapatero però m'ho imagino. Però qui l'ha dit més grossa és la presidenta de la Comunitat de Madrid Esperanza Aguirre a qui se li revolta l'estómac afirmant sense cap pudor " aquests referèndums del 96%, on es va apedregar als que estan en contra, m'aixequen l'estómac i em recorden als països totalitaris ". A mi l'estómac se'm capgira escoltant a aquesta senyora del PP. Anem a pams. Si parlem de totalitarismes és la Falange la que defensa el totalitarisme i la senyora Aguirre es preocupa que als pobrets fatxes estiguessin en perill. Van rebre un cop de roc, cert, fet que l'alcalde d'Arenys de Munt va condemnar però aquesta gent mai haurien d'haver organitzat una manifestació feixista ni a Arenys ni a cap lloc de Catalunya. La seva presència allà presentava un risc que hi haguessin aldarulls. Entenc perfectament que a la senyora Aguirre, lideresa del PP consideri totalitari un 96% però li vull recordar que la consulta estava oberta a tots els ciutadans d'Arenys de Munt majors de 16 anys. Aquesta consulta popular ha posat histèrics als sectors més rancis de l'Estat però això no justifica que insultin, amenacin i menteixin. Tampoc van acceptar que el 74,9% dels catalans votessim a favor de l'Estatut i van recórrer a altres instàncies. No respectar la voluntat del poble si que és totalitarisme i el partit de la senyora Aguirre no va respectar la voluntat del poble de Catalunya. De totalitarismes la senyora Aguirre i el seu partit en saben molt, de democràcia no en tenen ni idea. El totalitarisme és que un advocat falangista de l'Estat intenti impedir un acte democràtic com és aquesta consulta popular, també ho és que s'autoritzi una manifestació feixista de la Falange on s'exhibeixen símbols preconstitucionals sabent que això pot acabar en incidents greus, totalitària és la senyora Aguirre que difícilment pot donar lliçons de democràcia a ningú amb la forma en què tanca els assumptes que li afecten a ella – cas espionatge de la comunitat de Madrid.

Els diaris:

The New York Times - Reuters: Catalan Town Votes For Independence From Spain

Le Monde: La Catalogne se mobilise pour défendre son statut d'autonomie élargie

Empecemos por el principio. Imagino que todos saben que ayer se celebró a Arenys una consulta popular sobre la independencia. Lo sabéis porque se ha hablado mucho estos días. Una consulta popular que habría pasado desapercibida si el Estado español no hubiese mostrado que Dios no los bendijo con el don de la inteligencia. Arenys de Munt es una pequeña población de la Maresme de menos de 10000 habitantes, es, por tanto, una población sin ningún peso en la política catalana y menos aún en la española. Pero esta pequeña población consiguió que al Estado español le cogiese un súbito ataque de nervios. Por una parte tenemos las declaraciones de la vicepresidenta advirtiendo que la Constitución no permite hacer consultas o referéndums sobre la independencia. Por sí acaso un juzgado de Barcelona prohíbe que se usen instalaciones municipales. Por sí todo fallaba enviaban los perros de la Falange. A ver si con sus aullidos y ladridos fascistas conseguían intimidar a la gente de Arenys de Munt. Pero nada de eso los ha servido de nada.

Los datos de la consulta popular de Arenys es la siguiente:

Participación: 41% - 2671 votantes

Censo electoral: 6500 personas

SI: 96%

NO: 2,3%

En blanco: 1,1%

Nulo: 0,4%

Se temía y había el rumor que la Falange había conseguido alquilar muchos autocares pero finalmente solo unos 60 individuos vigilados de cerca por los Mossos d'Esquadra consiguieron llegar hasta la población con toda la parafernalia típica como son las banderas preconstitucionales y los saludos a la romana correspondientes. Durante una hora increparon a los ciudadanos de Arenys de Munt pero no les sirvió de nada. Al otro lado varios centenares de independentistas que se dedicaron a cantar Els Segadors. Mossos d'Esquadra y policía local consiguieron que los falangistas decidiesen poner fin a su acto media hora antes. El único incidente fue una pedrada que uno de los autocares de los fascistas recibió.

Si ya antes de la celebración de la consulta de Arenys otras poblaciones de Catalunya habían anunciado que también harían una consulta en la misma línea como respuesta a los intentos del Estado y de grupúsculos ultras. Uno de los primeros a añadirse fue Serós, otra población pequeña, pero es que ahora ya se habla que hay más de 60 municipios según comentó Jordi Fàbrega, alcalde de Sant Pere de Torelló - catalanes dispuestos a celebrar la consulta. Y aparece una población de peso, Berga, que la próxima semana debatirá la próxima semana la realización de la consulta.

Una consulta popular como la de Arenys de Munt habría pasado desapercibida pero intentando impedirla han conseguido no solo que la consulta se extienda a otros municipios de Catalunya sino que levanté interés mediático con más de 130 periodistas enviados a cubrir el acontecimiento, algunos de ellos extranjeros.

Reacciones reaccionarias

Esteban González Pons, vicepresidente de comunicación del PP aprovechó que le pusieron una alcachofa delante de su morro para criticar la actitud del presidente Zapatero ante este referéndum. Imagino que González Pons quería que el gobierno hubiese enviado el ejército a someter a los peligrosos ciudadanos de Arenys de Munt y a su “malvado” alcalde. Si el gobierno español – PSOE - hizo una demostración de estupidez encargando a un abogado del Estado que había sido candidato de la Falange tratar de impedir la consulta, parece que el PP ha querido superarlos. Y González Pons (PP) no ha sido el que la ha ha más gorda. Su jefe, Mariano Rajoy recrimina también que Zapatero no la hubiese impedido. Desconozco que era lo que quería Rajoy que hiciese Zapatero pero me lo imagino. Pero quien la ha dicho más gorda es la presidenta de la Comunidad de Madrid Esperanza Aguirre a la que se le revuelve el estómago afirmando sin ningún pudor " estos referéndums del 96%, donde se apedreó a los que están en contra, me levantan el estómago y me recuerdan a los países totalitarios ". A mí el estómago se me revuelve escuchando a esta señora del PP. Vayamos a palmos. Si hablamos de totalitarismos es la Falange la que defiende el totalitarismo y la señora Aguirre se preocupa que a los pobrecitos fachas estuviesen en peligro. Recibieron una pedrada, cierto, hecho que el alcalde de Arenys de Munt condenó pero esta gente nunca deberían haber organizado una manifestación fascista ni en Arenys ni en ningún lugar de Catalunya. su presencia allí presentaba un riesgo que hubiesen alborotos. Entiendo perfectamente que a la señora Aguirre, lideresa del PP considere totalitario un 96% pero le quiero recordar que la consulta estaba abierta a todos los ciudadanos de Arenys de Munt mayores de 16 años. Esta consulta popular ha puesto histéricos a los sectores más rancios del Estado pero eso no justifica que insulten, amenacen y mientan. Tampoco aceptaron que el 74,9% de los catalanes votásemos a favor del Estatut y recurrieron a otras instancias. No respetar la voluntad del pueblo si que es totalitarismo y el partido de la señora Aguirre no respetó la voluntad del pueblo de Catalunya. De totalitarismos la señora Aguirre y su partido saben mucho, de democracia no tienen ni idea. El totalitarismo es que un abogado falangista del Estado intente impedir un acto democrático como es esta consulta popular, también lo es que se autorice una manifestación fascista de la Falange donde se exhiben símbolos preconstitucionales sabiendo que eso puede acabar en incidentes graves, totalitaria es la señora Aguirre que difícilmente puede dar lecciones de democracia a nadie con la forma en que cierra los asuntos que le afectan a ella – caso espionaje de la comunidad de Madrid.


6 comentaris:

Antonia ha dit...

Me parece fatal todo, desde el ruido quese ha hecho por una consulta que no vincula a ninguna decisón, hasta el grupo de fachas allí y la pedrada también...y la verdad es que todo ello muestra una falta de madurez. Se le debía preguntar a Esperanza Aguirre a qué tiene miedo, tal como tú dices, Arenys es una ciudad pequeña...a que el referéndum se haga en todos los pueblos de España? Y qué....miedos miedos....todo es hipocresía...Estamos o no en una Democracia?
Me parece un resultado muy hacia la Independencia que creo que no se produciría por ejemplo en mi ciudad: Vilanova i la Geltrú. La verdad es que me ha parecido sorprendente este resultado, aunque la participación no ha sido alta.

Jaume C. i B. ha dit...

La pedrada ha sido condenada por el alcalde de Arenys de Munt. Me llama la atención que a la señora Aguirre le preocupe la integridad física de 60 fachas que fueron a crear un incidente que no el hecho de que éstos fueran allí con la clara intención de crear un conflicto.
Cierto, la participación no ha sido alta pero si una baja participación anulase unas elecciones deberían anularse todas. Generalmente en casi todos los países civilizados las elecciones tienen un índice de participación baja.
El problema de los dos partidos mayoritarios españoles es que en Catalunya no hay terrorismo que podría justificar una actuación dura para desmantelar el independentismo y esta consulta los ha desarmado a ellos completamente, pueden prohibirla, lo han hecho, pero se ha celebrado la consulta. Debe ser terrible para ellos no haber podido usar la fuerza ya que un acto de violencia del Estado les habría dejado en evidencia ante el mundo.

Antonia ha dit...

pIENSO QUE ESTÁS SIENDO MUY DURO CON LOS SOCIALISTAS, NO CREO QUE PSC Y PSOE TENGAN EN MENTE UTILIZAR LA VIOLENCIA GRATUITAMENTE. MUCHOS DE SUS DIRIGENTES FUERON ANTES PERSEGUIDOS POR EL FASCISMO Y POR LA POLICÍA FRANQUISTA Y MUCHOS DE ELLOS SON EN EL FONDO PACIFISTAS. CREO QUE ESO NO LES OCURRE A LOS GRUPOSFACHAS QUE ATACAN SIEMPRE.
DONDE NO HAY CEREBRO, HAY VIOLENCIA, GANAS DE DEMOSTRAR EL PODER POR MEDIO DE LA FUERZA. YO NO VEO EN LOS SOCIALISTAS, POR LO MENOS EN LOS QUE YO CONOZCO Y DE LOS QUE YO DEDUZCO, ESE COMPORTAMIENTO.
ESTOY POR TODAS LAS CONSULTAS QUE SE HAGAN...SIEMPRE CON RESPETO Y RESPETANDO.
JAUME, NO QUIERO SER DURA PERO DESPUÉS DE TODO PSOE TIENE LA MAYORIA Y SE LA HEMOS DADO TODOS NOSOTROS, NO SE LA HAN INVENTADO. ESO HAY QUE RESPETARLO, ES LA VOLUNTAD DE LA MAYORÍA.

Jaume C. i B. ha dit...

No critico a los socialistas ya que conozco a alguno que otro que en algún momento ha sido concejal, critico al gobierno del PSOE que en este asunto ha tenido un comportamiento irracional. Entiendo que ellos quieran aplicar la ley - desde su punto de vista - e impedir el acto, pero en todo en esta vida las formas tienen su importancia. Encargan a un abogado del Estado que trate de lograr la prohibición de la consulta y tienen la ocurrencia de nombrar a un tipo que fue candidato de la Falange, curiosamente el mismo partido que se manifestó en contra. Por cierto, en la zona de Arenys guardan muy mal recuerdo de la Falange.
Cierto, el PSOE es el gobierno legítimo, nunca he dicho lo contrario. Lo que les critico es que se alineen en posiciones similares a las de la derecha más rancia. A veces las formas son importantes, especialmente en política. El gobierno puede tratar de impedir la consulta si lo considera lícito pero debe emplear argumentos, no intimidaciones. Les entiendo, el PP les está pidiendo que den caña a esos independentistas, pero el PSOE no puede y no debe tolerar intimidaciones al ejercicio del derecho de elección.
De un lado prohiben la consulta, del otro autorizan la manifestación de Falange. Si prohiben la consulta ¿porqué permiten una manifestación cuyo propósito era protestar contra la consulta?. Supongo que para asegurarse que si la ley no conseguía su propósito lo consiguiera la intimidación.
La actuación del PSOE en este caso ha sido totalmente irresponsable. Del PP tampoco esperábamos otra cosa, del PSOE y del gobierno si.

Patric ha dit...

Crec que ha estat molt estimulant que s'hagi dut a terme la consulta popular a Arenys de Munt. Qualsevol acte en que el poble participi i pugui opinar és per a mi una cosa bona.
Crec que el més important s'ha realitzat una consulta que inspira a altres comunes a realitzar actes semblants. També és important perquè ha cridat l'atenció en l'estranger com ho publiquen els mitjans estrangers. El millor és que no s'han produït grans enfrontaments.
No crec que puguin ia impedir més preguntes. I desig tinguin èxit ... sempre és bo conèixer l'opinió del poble penso jo.

Jaume C. i B. ha dit...

Comença a saber-se el nom d'altres municipis que volen fer la consulta i els nervis a Madrid comencen a notar-se. No se n'adonen que amb el soroll que ells estan fent aconsegueixen que un fet que en altres circumstàncies hauria passat inadvertit s'ha convertit en un assumpte que comença a interessar en altres països. Arenys de Munt, una població de 8000 habitants ha posat frenètica a la Brunete mediàtica.
El regidor d'ERC a Barcelona Jordi Portabella es mostra partidari d'organitzar una consulta a Barcelona. Portabella ja va ser qui va proposar fer una consulta sobre les obres de remodelació de l'Avinguda Diagonal de Barcelona que va intranquil·litzar moltíssim a l'Estat. Sembla que el problema no és un referèndum o consulta popular sobre la independència sigui a Arenys de Munt o a tot Catalunya, el problema és que a certa classe política espanyola li tremolen les cames i es fan caca només de pensar que els ciutadans opinin.