22 de set. 2009

La cosa siciliana de Rajoy


La cosa siciliana de Rajoy

Benidorm

A Benidorm una moció de censura presentada pel PSPV ha tret l'alcaldia a l'alcalde del PP. Ja fa dies que se'n parlava d'aquesta moció que ha obert una altra crisi entre el PP i el PSOE. El regidors socialistes han aconseguit que la moció sigui aprovada amb el concurs d'un trànsfuga del PP que ha decidit votar a favor de la moció. Coincideix que una de les regidores socialistes és la mare de la ministra Leire Pajín. Des del PSOE van advertir als seus companys del PSPV de Benidorm que si tiraven endavant serien sancionats, per evitar-ho aquests han abandonat la disciplina del PSOE i han tirat endavant la moció. En el PP han advertit que això tindrà conseqüències. I Rajoy que ja sembla que ha perdut el poc seny que li quedava ha qualificat aquest assumpte que “cosa siciliana”.

Casos anteriors

-Galícia (1987): el vicepresident de la Xunta de Galícia, José Luis Barreiro, va abandonar Aliança Popular en 1986 i amb altres quatre diputats que també van abandonar AP va crear Coalició Galega, formació que va recolzar la moció de censura presentada pel socialista Fernando González Laxe, que va desallotjar Gerardo Fernández Albor de la presidència.

-Comunitat Valenciana (1991): l'expresident de la Generalitat Valenciana Eduardo Zaplana, del Partit Popular, va arribar a l'alcaldia de Benidorm gràcies al vot d'una trànsfuga del PSPV-PSOE, Maruja Sánchez, en 1991.

-Aragó (1993): triomfa una moció de censura contra el president d'Aragó Emilio Eiroa, del PAR (que governava amb el suport del PP), gràcies als vots del PSOE, Esquerra Unida i el trànsfuga del PP Emilio Gomáriz.

-Ceuta (1999): la deserció de Susana Bermúdez, membre de l'Assemblea de Ceuta pel PSOE va permetre l'accés del GIL al govern de la ciutat autònoma.

-Comunitat de Madrid (2003): els diputats autonòmics de Madrid Eduardo Tamayo i María Teresa Sáez, militants del PSOE, que van impedir l'accés al poder del socialista Rafael Simancas i van provocar la dissolució anticipada de l'Assemblea de Madrid (el que va obrir el pas a la popular Esperanza Aguirre).

(Dades extretes de la Wikipedia)

Tamayazo

Com podeu veure el transfuguisme ha sigut una pràctica habitual en tots els partits però fixeu-vos en dos dels casos. El que també va produir-se a Benidorm i que va afavorir al PP i a Eduardo Zaplana que anys després seria president de la Generalitat Valenciana i posteriorment ministre amb Aznar. L'altre cas succeït a l'Assemblea de Madrid va ser un dels casos més vergonyants de la democràcia espanyola, l'anomenat “tamayazo”. Aquest cas si que va semblar una cosa siciliana que va obligar a repetir unes eleccions mesos després i que va acabar servint per portar a Esperanza Aguirre fins a la presidència de la Comunitat de Madrid i que en un país normal hauria d'haver implicat la inhabilitació de tots els implicats i no lla consagració d'una de les persones implicades en aquell assumpte.

La cosa siciliana de Rajoy

Benidorm

En Benidorm una moción de censura presentada por el PSPV ha quitado la alcaldía al alcalde del PP. Ya hace días que se hablaba de esta moción que ha abierto otra crisis entre el PP y el PSOE. Los concejales socialistas han conseguido que la moción sea aprobada con el concurso de un tránsfuga del PP que ha decidido votar a favor de la moción. Coincide que una de las concejalas socialistas es la madre de la ministra Leire Pajín. Desde el PSOE advirtieron a sus compañeros del PSPV de Benidorm que si tiraban adelante serían sancionados, para evitarlo estos han abandonado la disciplina del PSOE y han tirado adelante la moción. En el PP han advertido que eso tendrá consecuencias. Y Rajoy que ya parece que ha perdido la poca cordura que le quedaba ha calificado este asunto de “cosa siciliana”.

Casos anteriores

-Galicia (1987): el vicepresidente de la Xunta de Galicia, José Luis Barreiro, abandonó Alianza Popular en 1986 y con otros cuatro diputados que también abandonaron AP creó Coalición Galega, formación que apoyó la moción de censura presentada por el socialista Fernando González Laxe, que desalojó Gerardo Fernández Albor de la presidencia.

-Comunidad Valenciana (1991): la expresidente de la Generalitat Valenciana Eduardo Zaplana, del Partido Popular, llegó a la alcaldía de Benidorm gracias al voto de una tránsfuga del PSPV-PSOE, Maruja Sánchez, en 1991.

-Aragón (1993): triunfa una moción de censura contra el presidente de Aragón Emilio Eiroa, del PAR (que gobernaba con el apoyo del PP), gracias a los votos del PSOE, Izquierda Unida y el tránsfuga del PP Emilio Gomáriz.

-Ceuta (1999): la deserción de Susana Bermúdez, miembro de la Asamblea de Ceuta por el PSOE permitió el acceso del GIL al gobierno de la ciudad autónoma.

-Comunidad de Madrid (2003): los diputados autonómicos de Madrid Eduardo Tamayo y María Teresa Sáez, militantes del PSOE, que impidieron el acceso al poder del socialista Rafael Simancas y provocaron la disolución anticipada de la Asamblea de Madrid (el que abrió el paso a la popular Esperanza Aguirre).

(Datos extraídos de la Wikipedia)

Tamayazo

Como podéis ver el transfuguismo ha sido una práctica habitual en todos los partidos pero fijaos en dos de los casos. El que también se produjo en Benidorm y que favoreció al PP y a Eduardo Zaplana que años después sería presidente de la Generalitat Valenciana y posteriormente ministro con Aznar. El otro caso sucedió en la Asamblea de Madrid fue uno de los casos más vergonzantes de la democracia española, el famoso “tamayazo”. Este caso si que pareció una cosa siciliana que obligó a repetir unas elecciones meses después y que acabó sirviendo para llevar a Esperanza Aguirre hasta la presidencia de la Comunidad de Madrid y que en un país normal debería haber implicado la inhabilitación de todos los implicados y no la consagración de una de las personas implicadas en aquel asunto.