25 de març 2011

Conflicte palestí-israelià

Conflicte palestí-israelià

Atemptat a Jerusalem (I)

Més de 30 persones ferides de diversa gravetat i una morta han estat les tràgiques conseqüències d'un atemptat terrorista que s'ha produït a Jerusalem. Segons les autoritats un dels ferits va veure un paquet sospitós al costat de la parada d'autobús, a prop del telèfon públic, aparentment amagat dins d'una bossa. "Ell va veure una bossa sospitosa, li va dir als joves que s'allunyessin i va telefonar la policia" però mentre parlava l'artefacte va explotar causant més de trenta ferits i la mort a una dona. La potència de l'artefacte explosiu era tan gran que va sentir-se a tota la ciutat i va trencar els vidres de l'autobús que fa la ruta. Els ferits van ser traslladats a l'hospital Hadassa Ein Kerem.

Atemptat a Jerusalem (II)

La dona assassinada a Jerusalem en l’atemptat terrorista era una turista britànica de 56 anys, Mary Jane Gardner, que en un primer moment no va poder ser identificada perquè no duia al damunt cap document. L’atemptat va produir-se cap a les 15 hores (hora de Jerusalem) a prop del centre de convencions i congressos de Jerusalem, Binianei Haumá i de l’estació d’autobusos de la ciutat. La zona on va produir-se l’atemptat és una zona molt concorreguda per això sorprèn que l’atemptat només causés una víctima mortal i una quarantena de ferits de diversa gravetat, la bomba amb un o dos quilos d’explosius podia haver provocat una massacre entre la molta gent que transita per la zona a peu o en autobusos. La bomba va explotar just en el moment en què passaven dos autobusos de línia regular plens de passatgers. Cap grup concret havia reivindicat l’autoria de l’atemptat però a Gaza ho van celebrar diversos grups terroristes palestins.

Palestí apunyalat per uns colons

Un palestí va ser apunyalat al costat d’un assentament jueu a Cisjordània. L’Autoritat Palestina denuncia que aquest és un nou acte de venjança dels colons jueus després de l’assassinat de cinc membres d’una mateixa família jueva a Itamar, van ser assassinats per un palestí que va introduir-se aprofitant la foscor de la nit i va assassinar els pares, dos fills adolescents i un nadó aprofitant que dormien. Mahmud Ibrahim Awad, de 33 anys va resultar ferit de gravetat després de ser apunyalat diversos cops quan es trobava a prop de la colònia Havat Maon, al sud de la ciutat d’Hebrón.

És sorprenent que l’Autoritat Palestina acusi al govern d’Israel de tolerar l’agressió contra aquest palestí, el govern israelià podria responsabilitzar a l’Autoritat Palestina de l’assassinat d’aquelles cinc persones a Itamar. L’AP denuncia diversos casos de violència dels colons jueus contra els palestins, encara que acaba reconeixent que aquests atacs es produeixen com a resposta per l’assassinat d’Itamar.

L’aviació israeliana ataca els túnels d’Hamàs (I)

La Força Aèria Israeliana va bombardejar els túnels que Hamàs usa per introduir armes i explosius a Gaza, i terroristes a Israel. També altres grups terroristes de la zona empren aquests túnels tant per introduir subministraments de tota mena com per realitzar incursions dins d’Israel. Aquesta operació es va realitzar conjuntament entre la Força Aèria i el Tzáhal que van atacar a membres d’Hamàs. El portaveu militar va informar que aquesta era una resposta al llançament efectuat per Hamàs amb 50 projectils de morter i dos míssils antitancs contra el territori israelià. El temor del Tzáhal és què Hamàs estigui excavant túnels per introduir-se a Israel per cometre atemptats terroristes. Doncs sembla que el primer exemple que demostraria aquest temor podria ser l’atemptat a Jerusalem.

L’aviació israeliana ataca els túnels d’Hamàs (II)

Després dels atacs amb coets i projectils de morter Israel va atacar els túnels pels quals Hamàs i altres grups terroristes palestins introdueixen armes i explosius que després usen contra territori israelià. Portaveus d’Hamàs han reconegut que la Força Aèria israeliana va destruir els túnels d’Hamàs usats pel contraban d’armes a la frontera de Gaza amb Egipte. També han reconegut que l’atac israelià va destruir un transformador d’energia elèctrica provocant talls en el subministrament En aquest cas els palestins no reconeixen haver patit ferits.

Hamàs ataca Israel amb 50 coets

El grup terrorista palestí Hamàs ha realitzat un atac amb 50 coets i projectils de morter sobre el sud d’Israel des de la Franja de Gaza. Dos israelians van resultar ferits i dues cases van patir danys però per sort la majoria dels projectils van caure sobre zones despoblades. Els residents de l’àrea atacada van rebre ordres de romandre a casa seva o als refugis.

El ministre d’Exteriors Avigdor Lieberman va instruir al representant a les Nacions Unides per elevar una queixa formal: “L’ofensiva d’aquest matí que s’està duent a terme mentre l’Autoritat Palestina i Hamàs estan parlant de reunificació mostra que el recolzament internacional a l’Estat Palestí que estan tractant d’aconseguir, és en realitat el recolzament a la creació d’un Estat terrorista”. Aquestes paraules poden ser dures però no estan mancades de raó, tot i així no crec que les queixes israelianes siguin ateses per les Nacions Unides massa sotmesa als Països Àrabs. Fa un mes el grup terrorista Hamàs va llençar dos coets Grad contra la ciutat de Be’er Sheva. Cal recordar que l’origen de la dura resposta que va ser l’Operació Plom Fos contra la Franja de Gaza va ser causada per una onada d’atacs amb coets Qasam
contra el territori israelià. Una operació molt criticada per la mateixa comunitat internacional que havia mirat cap a una altra banda mentre els coets d’Hamàs queien sobre territori israelià. Opino que Israel ha de defensar els seus ciutadans sense preocupar-se del que digui la comunitat internacional, amb totes les implicacions que aquestes paraules tinguin.

Tres terroristes palestins morts

Dos F-16 de l’aviació israeliana van atacar amb dos míssils la zona des de la que terroristes d’Hamàs van llençar un projectil que va caure al Consell Regional del Neguev, els dos míssils israelians van matar tres terroristes d’Hamàs i en va ferir uns altres quatre després de realitzar el llançament d’un coet sobre Israel. O la resposta és quasi immediata o els terroristes d’Hamàs són molt terroristes però completament tontos per quedar-se en el mateix lloc des del que van llençar el projectil sabent que els israelians solen bombardejar els llocs des dels que es fan els llançaments. El Tzáhal ha advertit que no permetrà que la població del sud d’Israel visqui sota l’amenaça constant dels atacs i que respondrà amb contundència.

Avís del primer ministre

Després de l’atemptat terrorista comés a Jerusalem el primer ministre israelià Binyamin Netanyahu va advertir que Israel actuarà amb “determinació” i “voluntat de ferro” per garantir la seguretat d’Israel Els que tracten de trencar la calma descobriran que El Govern, l'Exèrcit i el Públic tenen voluntat de ferro de defendre al país i als seus ciutadans”.

Armament iranià per a Hamàs

Un carregament d’armes procedent de l’Iran va ser embarcat en un vaixell liberià en un port de Turquia i va partir en direcció a Egipte però va ser capturat per Israel que va portar-lo a un port israelià per sotmetre’l a una inspecció en profunditat. En total hi havia 50 tones d’armament que havia de servir a les organitzacions terroristes palestines per atacar a Israel. Entre les armes que transportava el vaixell hi havia sis míssils C-704 anti-buc. El primer ministre Netanyahu va dir que “tots aquells que qüestionen per què Israel ha de detenir i inspeccionar els vaixells en ruta cap a Gaza poden trobar una resposta directa aquí a Ashdod. [...] Les armes estaven en camí cap a les organitzacions terroristes a Gaza però l’objectiu últim és la població israeliana”. El carregament d’armes estava amagat en tres contenidors dins de bosses de cotó i llenties produïts a Síria. El Tzáhal va exposar les armes al moll on estava atracat el vaixell liberià capturat. Entre les armes hi havia dos llançadors de coets, 230 projectils de morters d'un abast de fins a deu quilòmetres, 2.260 petits morters amb un abast de 2.5 quilòmetres, nombrosos projectils de morter de 60 i 120 mil·límetres, quatre míssils creuers antibuc C-704 de fabricació xinesa amb un abast de 35 quilòmetres i 78.889 bales per a metralladores Kalashnikov. També hi havia un manual d’instruccions en llengua farsi. Al mateix temps l’exèrcit egipci van capturar cinc camions procedents del Sudan i amb direcció a la Franja de Gaza, carregats d’armes: gran quantitat de morters, propulsors de granades, metralladores i explosius.

El vaixell liberià va ser detectat a 200 milles de les costes d’Israel, van detectar que el vaixell va sortir del port turc de Mersin fins al port egipci d’Alexandria, un cop interrogat el capità van saber que el vaixell havia estat abans al port de Beirut (Líban). El portaveu israelià va mostrar certa preocupació per la possibilitat que els míssils anti-buc C-704 arribessin a Gaza, fet que es va poder evitar. Durant la segona guerra del Líban el grup terrorista Hezbolà (Líban) va aconseguir míssils anti-buc C-802 que van disparar contra un vaixell israelià causant-li danys.

El fet que els grups terroristes del Líban (Hezbolà) i Gaza (Hamàs) puguin aconseguir armes cada cop més pesades –míssils anti-buc, míssils SCUD, etc – em sembla un autèntic disbarat i una irresponsabilitat molt greu. Un govern, fins i tot aquells que són règims autoritaris, fins i tot aquells que no destaquen pel seu respecte als acords internacionals pot tenir una certa contenció, un grup terrorista no té res a perdre, i més en casos com els d’Hamàs o Hezbolà en què
el nihilisme és un dels components bàsics de la seva ideologia.

Investigació de grups pro-palestins

Els serveis d’intel·ligència israelians han creat un grup que investigarà els grups que es dediquin a la propaganda contra l’Estat d’Israel. Recolliran informació de forma passiva d’organitzacions que promouen boicots contra l’Estat d’Israel o organitzen flotilles per trencar el bloqueig de Gaza, grups que impulsin acusacions de crims contra la Humanitat contra polítics i oficials israelians. Aquesta unitat investigarà els vincles entre aquests grups i organitzacions terroristes. Suposava que això ja ho feien però suposo que aquest nou servei serà específic per a aquesta tasca. Es limiten a recaptar la informació de manera passiva.

Conflicto palestino-israelí
Atentado en Jerusalén (I)

Más de 30 personas heridas de diversa gravedad y una muerta han sido las trágicas consecuencias de un atentado terrorista que se ha producido en Jerusalén. Según las autoridades uno de los heridos vio un paquete sospechoso junto a la parada de autobús, cerca del teléfono público, aparentemente escondido dentro de una bolsa. "Él vio una bolsa sospechosa, le dijo a los jóvenes que se alejaran y llamó la policía" pero mientras hablaba el artefacto explotó causando más de treinta heridos y la muerte a una mujer. La potencia del artefacto explosivo era tan grande que se sintió en toda la ciudad y rompió los cristales del autobús que hace la ruta. Los heridos fueron trasladados al
hospital Hadassa Ein Kerem.

Atentado en Jerusalén (II)

La mujer asesinada en Jerusalén en el atentado terrorista era una turista británica de 56 años, Mary Jane Gardner, que en un primer momento no pudo ser identificada porque no llevaba encima ningún documento. El atentado se produjo hacia las 15 horas (hora de Jerusalén) cerca del centro de convenciones y congresos de Jerusalén, Binianei Haumá y de la estación de autobuses de la ciudad. La zona donde se produjo el atentado es una zona muy concurrida por eso sorprende que el atentado sólo causara una víctima mortal y una cuarentena de heridos de diversa gravedad, la bomba con uno o dos kilos de explosivos podía haber provocado una masacre entre la mucha gente que transita por la zona a pie o en autobuses. La bomba explotó justo en el momento en que pasaban dos autobuses de línea regular llenos de pasajeros. Ningún grupo concreto había reivindicado la autoría del atentado pero en Gaza lo celebraron varios grupos terroristas palestinos.

Palestino apuñalado por unos colonos

Un palestino fue apuñalado junto a un asentamiento judío en Cisjordania. La Autoridad Palestina denuncia que este es un nuevo acto de venganza de los colonos judíos tras el asesinato de cinco miembros de una misma familia judía en Itamar, fueron asesinados por un palestino que se introdujo aprovechando la oscuridad de la noche y asesinó a los padres, dos hijos adolescentes y un bebé aprovechando que dormían. Mahmud Ibrahim Awad, de 33 años resultó herido de gravedad tras ser apuñalado varias veces cuando se encontraba cerca de la colonia Havat Maón, al sur de la ciudad de Hebrón. Es sorprendente que la Autoridad Palestina acuse al gobierno de Israel de tolerar la agresión contra este palestino, el gobierno israelí podría responsabilizar a la Autoridad Palestina del asesinato de aquellas cinco personas a Itamar. La AP denuncia varios casos de violencia de los colonos judíos contra los palestinos, aunque acaba reconociendo que estos ataques se producen como respuesta por el asesinato de Itamar.


La aviación israelí ataca los túneles de Hamas (I)

La Fuerza Aérea Israelí bombardeó los túneles que Hamás usa para introducir armas y explosivos a Gaza, y terroristas en Israel. También otros grupos terroristas de la zona emplean estos túneles tanto para introducir suministros de todo tipo como para realizar incursiones dentro de Israel. Esta operación se realizó conjuntamente entre la Fuerza Aérea y el Tzáhal que atacaron a miembros de Hamás. El portavoz militar informó que ésta era una respuesta al lanzamiento efectuado por Hamás con 50 proyectiles de mortero y dos misiles antitanques contra el territorio israelí. El temor del Tzáhal es que Hamás esté excavando túneles para introducirse en Israel para cometer atentados terroristas. Pues parece que el primer ejemplo que demostraría ese temor podría ser el atentado en Jerusalén.

La aviación israelí ataca los túneles de Hamas (II)

Después de los ataques con cohetes y proyectiles de mortero Israel atacó los túneles por los que Hamás y otros grupos terroristas palestinos introducen armas y explosivos que después usan contra territorio israelí. Portavoces de Hamás han reconocido que la Fuerza Aérea israelí destruyó los túneles de Hamás usados ​​por el contrabando de armas en la frontera de Gaza con Egipto. También han reconocido que el ataque israelí destruyó un transformador de energía eléctrica provocando cortes en el suministro en este caso los palestinos no reconocen haber sufrido heridos.

Hamás ataca Israel con 50 cohetes

El grupo terrorista palestino Hamás ha realizado un ataque con 50 cohetes y proyectiles de mortero sobre el sur de Israel desde la Franja de Gaza. Dos israelíes resultaron heridos y dos casas sufrieron daños pero por suerte la mayoría de los proyectiles cayeron sobre zonas despobladas. Los residentes del área atacada recibieron órdenes de permanecer en su casa o en los refugios. El ministro de Exteriores Avigdor Lieberman instruyó al representante en las Naciones Unidas para elevar una queja formal: "La ofensiva de esta mañana que se está llevando a cabo mientras la Autoridad Palestina y Hamás están hablando de reunificación muestra que el apoyo internacional al Estado Palestino que están tratando de conseguir, es en realidad el apoyo a la creación de un Estado terrorista ". Estas palabras pueden ser duras pero no carecen de razón, aún así no creo que las quejas israelíes sean atendidas por las Naciones Unidas demasiado sometida a los Países Árabes Hace un mes el grupo terrorista Hamás lanzó dos cohetes Grad contra la ciudad de Be'er Sheva. Hay que recordar que el origen de la dura respuesta que fue la Operación Plomo Fundido contra la Franja de Gaza fue causada por una ola de ataques con cohetes Qasam contra el
territorio israelí. Una operación muy criticada por la misma comunidad internacional que había mirado hacia otro lado mientras los cohetes de Hamás caían sobre territorio israelí. Opino que Israel debe defender a sus ciudadanos sin preocuparse de lo que diga la comunidad internacional, con todas las implicaciones que estas palabras tengan.

Tres terroristas palestinos muertos

Dos F-16 de la aviación israelí atacaron con dos misiles la zona desde la que terroristas de Hamás lanzaron un proyectil que cayó en el Consejo Regional del Neguev, los dos misiles israelíes mataron a tres terroristas de Hamás y en hirió otros cuatro después de realizar el lanzamiento de un cohete sobre Israel. O la respuesta es casi inmediata o los terroristas de Hamás son muy terroristas pero completamente tontos para quedarse en el mismo lugar desde el que lanzaron el proyectil sabiendo que los israelíes suelen bombardear los lugares desde los que se hacen los lanzamientos. El Tzáhal advirtió que no permitirá que la población del sur de Israel viva bajo la amenaza constante de los ataques y que responderá con contundencia.

Aviso del primer ministro

Tras el atentado terrorista cometido en Jerusalén el primer ministro israelí Binyamin Netanyahu advirtió que Israel actuará con "determinación" y "voluntad de hierro" para garantizar la seguridad de Israel "Los que tratan de romper la calma descubrirán que el Gobierno, el Ejército y el Público tienen voluntad de hierro de defender el país ya sus ciudadanos".

Armamento iraní para Hamás

Un cargamento de armas procedente de Irán fue embarcado en un barco liberiano en un puerto de Turquía y partió en dirección a Egipto pero fue capturado por Israel que llevó a un puerto israelí para someterlo a una inspección en profundidad. En total había 50 toneladas de armamento que debía servir a las organizaciones terroristas palestinas para atacar a Israel. Entre las armas que transportaba el barco había seis misiles C-704 anti-buque. El primer ministro Netanyahu dijo que "todos aquellos que cuestionan por qué Israel debe detener e inspeccionar los barcos en ruta hacia Gaza pueden encontrar una respuesta directa dentro de Ashdod. [...] Las armas estaban en camino hacia las organizaciones terroristas en Gaza pero el objetivo último es la población israelí ". El cargamento de armas estaba escondido en tres contenedores dentro de bolsas de algodón y lentejas producidos en Siria. El Tzáhal expuso las armas en el muelle donde estaba atracado el barco liberiano capturado. Entre las armas había dos lanzadores de cohetes, 230 proyectiles de morteros de un alcance de hasta diez kilómetros, 2.260 pequeños morteros con un alcance de 2.5 kilómetros, numerosos proyectiles de mortero de 60 y 120 milímetros, cuatro misiles cruceros antibuc C-704 de fabricación china con un alcance de 35
kilómetros y 78.889 balas para ametralladoras Kalashnikov. También había un manual de instrucciones en lengua farsi. Al mismo tiempo el ejército egipcio capturaron cinco camiones procedentes de Sudán y con dirección a la Franja de Gaza, cargados de armas: gran cantidad de morteros, propulsores de granadas, ametralladoras y explosivos. El barco liberiano fue detectado a 200 millas de las costas de Israel, detectaron que el barco salió del puerto turco de Mersin hasta el puerto egipcio de Alejandría, una vez interrogado el capitán supieron que el barco había estado antes en el puerto de Beirut (Líbano). El portavoz israelí mostró cierta preocupación por la posibilidad de que los misiles anti-buque C-704 llegaran a Gaza, lo que se pudo evitar. Durante la segunda guerra del Líbano el grupo terrorista Hezbolá (Líbano) consiguió misiles anti-buque C-802 que dispararon contra un barco israelí causándole daños. El hecho de que los grupos terroristas del Líbano (Hezbolá) y Gaza (Hamás) puedan conseguir armas cada vez más pesadas-misiles anti-buque, misiles SCUD, etc - me parece un auténtico disparate y una irresponsabilidad muy grave. Un gobierno, incluso aquellos que son regímenes autoritarios, incluso aquellos que no destacan por su respeto a los acuerdos internacionales puede tener una cierta contención, un grupo terrorista no tiene nada que perder, y más en casos como los de Hamás o Hezbolá en el que el nihilismo es uno de los componentes básicos de su ideología.

Investigación de grupos pro-palestinos

Los servicios de Inteligencia israelíes han creado un grupo que investigará los grupos que se dediquen a la propaganda contra el Estado de Israel. Recogerán información de forma pasiva de organizaciones que promueven boicots contra el Estado de Israel o organizan flotillas para romper el bloqueo de Gaza, grupos que impulsen acusaciones de crímenes contra la Humanidad contra políticos y oficiales israelíes. Esta unidad investigará los vínculos entre estos grupos y organizaciones terroristas. Suponía que eso ya lo hacían pero supongo que este nuevo servicio será específico para esta tarea. Se limitan a recabar la información de manera pasiva.