4 de juny 2011

Israel davant l'amenaça iraniana

Israel davant l'amenaça iraniana

Aturar l'amenaça

Des de fa temps a Israel li preocupa que l'Iran desenvolupi armes nuclears. Alguns dirigents polítics i alguns caps militars israelians són favorables a realitzar un atac contra les instal·lacions en què l'Iran desenvolupa el seu programa nuclear, com ja va fer a inicis dels anys 80 amb el programa nuclear iraquià i el 2007 amb el sirià que van quedar definitivament aturats.
El ministre d'Assumptes Estratègics israelià Moshè Yaalon va apel·lar a la comunitat internacional per a què impedeixi l'Iran l'adquisició d'armes nuclears emprant tots els mitjans possibles, sense descartar l'atac militar, és a dir, destruir les instal·lacions en què l'Iran desenvolupa el seu programa nuclear: “Esperem ferventment que el món civilitzat se n'adoni de la mena de perill que implica aquest règim i actuï per impedir l'amenaça nuclear de l'Iran, inclús si és necessari realitzat un atac preventiu”.
El programa nuclear iranià s'ha anat retardant degut als sabotatges que ha patit, les sancions econòmiques i el virus Stuxnet però l'Iran té prou urani enriquit que pot servir per fabricar dues bombes nuclears. Tot i que aquest urani enriquit pot usar-se segons el grau de refinament tant com a combustible d'una central nuclear o com a element principal d'una bomba nuclear. L'Iran podria tenir la seva primera bomba nuclear en només 16 mesos si empren totes les centrifugadores per tractar l'urani enriquit que ara tenen.. Encara que els investigadors creuen que el desenvolupament dels míssils capaços de transportar una ogiva nuclear pot trigar una mica més. No fa tant que van anunciar que estaven desenvolupant míssils amb suficient abast per arribar a Israel, clar, que tenen altres míssils que poden arribar a altres països més propers. Tot i que és evident que l'Iran està desenvolupant el seu armament pensant en l'atac contra Israel.

Oposició a l'atac

A Israel no tothom creu que s'hagi d'atacar l'Iran, alguns creuen que pot ser contraproduent, podria provocar una guerra a tot l'Orient Mitjà. L'excap del Mossad, Meir Dagan creu que l'opció de l'atac a l'Iran ha de ser considerada només com l'última opció quan totes les altres opcions hagin fracassat: “totes les altres alternatives han de ser considerades abans d'emprar la força”. Dagan va declarar en una conferència a la universitat de Tel Aviv que “un atac militar donarà als iranians la millor excusa per prosseguir la carrera armamentista nuclear. Khamenei dirà “he estat atacat per un país amb capacitats nuclears, el meu programa nuclear era pacífic, no obstant això haig de protegir el meu país”. Si algú considera seriosament un atac ha d'entendre que està arrossegant a Israel a una guerra regional que ningú sabria com sortir d'ella. El desafiament en matèria de seguretat seria intolerable”.
Saps que l'Iran està construint armes nuclears i que el règim iranià ha anunciat el seu clar propòsit de destruir l'Estat d'Israel però no pots atacar-los per no ser considerat tu l'agressor, quan el que pretens és únicament impedir que t'ataquin amb unes armes que podrien destruir-te. Haurà d'esperar Israel que li comencin a caure bombes del cel, i potser llavors ja serà massa tard. En els dos precedents anteriors Israel va destruir el projecte nuclear iraquià i sirià, cosa que va estalviar moltes morts a l'Orient Mitjà. Recordem que l'Iraq va gasejar els kurds, i va fer servir gas perquè no tenia bombes atòmiques. Unes bombes que en no haver pogut ser construïdes tampoc va poder usar-les contra l'Iran en la guerra que va enfrontar aquests dos països. La destrucció d'unes instal•lacions sirianes per part de la força aèria israeliana fa quatre anys va impedir que Síria desenvolupés el seu projecte nuclear. El risc que Síria aconseguís desenvolupar bombes nuclears és encara més greu perquè Síria i Israel estan molt més a prop. També hi ha un punt en comú entre Síria i l'Iran, aquest punt en comú és Hezbolà, res no impedeix que Síria o l'Iran utilitzessin els territoris del sud del Líban controlats per Hezbolà com a punt de llançament d'un míssil amb ogiva nuclear contra Israel.


















Israel ante la amenaza iraní

Detener la amenaza

Desde hace tiempo a Israel le preocupa que Irán desarrolle armas nucleares. Algunos dirigentes políticos y algunos jefes militares israelíes son favorables a realizar un ataque contra las instalaciones en que Irán desarrolla su programa nuclear, como ya hizo a inicios de los años 80 con el programa nuclear iraquí y el 2007 con el sirio que quedaron definitivamente parados.
El ministro de Asuntos Estratégicos israelí Moshe Yaalon apeló a la comunidad internacional para que impida Irán la adquisición de armas nucleares empleando todos los medios posibles, sin descartar el ataque militar, es decir, destruir las instalaciones en que Irán desarrolla su programa nuclear: "Esperamos fervientemente que el mundo civilizado se dé cuenta del tipo de peligro que implica este régimen y actúe para impedir la amenaza nuclear de Irán, incluso si es necesario realizado un ataque preventivo ".
El programa nuclear iraní se ha ido retrasando debido a los sabotajes que ha sufrido, las sanciones económicas y el virus Stuxnet pero Irán tiene suficiente uranio enriquecido que puede servir para fabricar dos bombas nucleares. Aunque este uranio enriquecido puede usarse según el grado de refinamiento tanto como combustible de una central nuclear o como elemento principal de una bomba nuclear. Irán podría tener su primera bomba nuclear en sólo 16 meses si emplean todas las centrifugadoras para tratar el uranio enriquecido que ahora tienen .. Aunque los investigadores creen que el desarrollo de misiles capaces de transportar una ojiva nuclear puede tardar un poco más. No hace tanto que anunciaron que estaban desarrollando misiles con suficiente alcance para llegar a Israel, claro, que tienen otros misiles que pueden llegar a otros países más cercanos. Aunque es evidente que Irán está desarrollando su armamento pensando en el ataque contra Israel.

Oposición al ataque

En Israel no todo el mundo cree que deba atacar a Irán, algunos creen que puede ser contraproducente, podría provocar una guerra en todo el Oriente Medio. El ex jefe del Mossad, Meir Dagan cree que la opción del ataque a Irán debe ser considerada sólo como la última opción cuando todas las otras opciones hayan fracasado: "todas las otras alternativas deben ser consideradas antes de emplear la fuerza ". Dagan declaró en una conferencia en la universidad de Tel Aviv que "un ataque militar dará a los iraníes la mejor excusa para proseguir la carrera armamentista nuclear. Jamenei dirá "he sido atacado por un país con capacidades nucleares, mi programa nuclear era pacífico, sin embargo tengo que proteger mi país". Si alguien considera seriamente un ataque debe entender que está arrastrando a Israel a una guerra regional que nadie sabría cómo salir de ella. El desafío en materia de seguridad sería intolerable ".
Sabes que Irán está construyendo armas nucleares y que el régimen iraní ha anunciado su claro propósito de destruir el Estado de Israel pero no puedes atacarlos por no ser considerado tú el agresor, cuando lo que pretendes es únicamente impedir que ataquen con unas armas que podrían destruirte. Deberá esperar Israel que le empiecen a caer bombas del cielo, y quizá entonces ya será demasiado tarde. En los dos precedentes anteriores Israel destruyó el proyecto nuclear iraquí y sirio, lo que ahorró muchas muertes en el Oriente Medio. Recordemos que Irak gasear a los kurdos, y utilizó gas porque no tenía bombas atómicas. Unas bombas que al no haber podido ser construidas tampoco pudo usarlas contra Irán en la guerra que enfrentó estos dos países. La destrucción de unas instalaciones sirias por parte de la fuerza aérea israelí hace cuatro años impidió que Siria desarrollara su proyecto nuclear. El riesgo de que Siria lograra desarrollar bombas nucleares es aún más grave porque Siria e Israel están mucho más cerca. También hay un punto en común entre Siria e Irán, este punto en común es Hezbolá, nada impide que Siria o Irán utilizaran los territorios del sur del Líbano controlados por Hezbolá como punto de lanzamiento de un misil con ojiva nuclear contra Israel.