28 de jul. 2008

Catalunya al Món

Sardanes a Beijing i castells al Marroc
Mentre al país aquest que tenim al costat ens diuen el nom del porc, el nostre país, la seva cultura si que interesa més enllà de les nostres fronteres. Si temps enrere una colla de castellers viatjava a Xile o convidaven a a un grup de govindes (castellers de la India) ara un grup de castellers de Vilafranca viatja al Marroc i a Xina es ballen sardanes. L'element de la integració és novament un dels arguments per ensenyar a joves marroquins aquesta tradició.
La sardana serà present als Jocs Olímpics de Pequín
La sardana estarà present a Pequín '08La Fundació Universal de la Sardana ha fet saber els noms dels deu seleccionats per a participar en actes previs als Jocs Olímpics que se celebraran a la ciutat xinesa de Pequín l'estiu del 2008. Entre els escollits hi ha dos ponentins: Marina Barberà Giné i Albert Font Tarrés, ambdós del Grup Sardanista Montserrat (GSM) de Lleida. A més d'aquests deu dansaires, també han quedat determinats dos balladors més com a suplents. La Fundació Universal de la Sardana ha fet públic els seleccionats després d'analitzar "el compromís dels candidats amb la promoció de la sardana" i de la tria entre "la trentena de dansaires que van participar al Festival d'Art xinès que va tenir lloc el passat 2 de juny a la muntanya de Montjuïc de Barcelona". Un altre dels requisits era ser major d'edat i tenir menys de trenta anys. La Fundació Universal de la Sardana encara està pendent que "ens concedeixin el permís d'actuació a Beijing", tot i que les negociacions "sembla que estan ben encaminades". La llista dels dansaires seleccionats que ha fet saber la Fundació està formada per Elena Callén i Giménez, Marta Masqué i Barri, Marina Barberà Giné i Lleida, Anna Prats Moya - Blanes, Neus Calle Jimenez, Martorelles, Miquel Ramells i Nieto; Quim Rutllant Valls -cap de colla-; J.M. Paños Ecija; Albert Font Tarrés; Xavi Romero Vidal; Els suplents seran Toni Valls Alecha i Gemma Ayats i Ginesta.
Expedició castellera al Marroc
Canal Castellers
El projecte que anunciàvem el 5 de maig d’un possible viatge dels Xicots de Vilafranca al Marroc ja és una realitat. Més d’un centenar de penedesencs aniran la setmana vinent al Magrib, on faran d’ambaixadors del fet casteller. No serà el primer cop que
pel Marroc se sent a parlar de castells. Fa un parell d’anys ja se n’hi va parlar durant el rodatge del documental “Castellers del món” de Metròpli Films i Teamtowers.Aquest cop, però, els marroquins podran veure en directe què és realment això dels castells. Els vilafranquins sortiran cap al sud el dia 22 a les deu del vespre i s’hi estaran fins el 27. Durant aquesta setmana donaran a conèixer el fet casteller mitjançant xerrades, actuacions, tallers i assajos populars. L’actuació més important, però, serà la de dissabte a Tànger, una actuació emmarcada dins dels actes de la III Setmana de la Cultura Catalan del nord del Marroc. Diversos mitjans de comunicació acompanyaran els vilafranquins vermells; però cal destacar els membres de l’equip del Quarts de Nou, que també es faran ressò d’aquest viatge.Redacció Canal Castells – falques.com
Els primers castells al Marroc
http://www.tv3.cat/videos/566479
La tradició castellera, a més de la seva implantació en el calendari festiu català, té també una clara dimensió social. Els castells ofereixen als joves un espai per aprendre a treballar en equip i marcar-se objectius comuns, que és molt important en algunes comunitats. Aquests dies, la colla els Xicots de Vilafranca han portat els castells a l'Àfrica, al Marroc.
Sardanas a Beijing y castillos al Marruecos.
Mientras al país este que tenemos en el lado nos dicen el nombre del cerdo, nuestro país, su cultura si que interesa más acullá de las nuestros fronteras. Si tiempo atrás una pandilla de castilleros viajaba a Chile o convidaban a a un grupo de govindes (castilleros de la Indiano) ahora un grupo de castilleros de Vilafranca del Cid viaja al Marruecos y a China se bailan sardanas. El elemento de la integración es nuevamente uno de los argumentos por enseñar a jóvenes marroquíes esta tradición.
La sardana será presente a los Juegos Olímpicos de Pequín
La sardana estará presente a Pequín '08La Fundación Universal de la Sardana ha hecho saber los nombres de los diez seleccionados para participar en actas previos a los Juegos Olímpicos que se celebrarán en la ciudad china de Pequín el verano de 2008. Entre los escogidos hay dos ponentinos: Marine Barberà Giné y Albert Fuente Tarrés, ambos del Grupo Sardanista Montserrat (GSM) de Lérida. Además de estos diez danzantes, también han quedado determinados dos bailadores más como suplentes. La Fundación Universal de la Sardana ha hecho público los seleccionados tras analizar "el compromiso de los candidatos con la promoción de la sardana" y de la tría entre "los treinta de danzantes que participaran en el Festival de Arte chiné que tuvo lugar el pasado 2 de junio a la montaña de Montjuic de Barcelona". Otro de los requisitos era ser mayor de edad y tener menos de treinta años. La Fundación Universal de la Sardana aún está pendiente que "nos concedeixin el permiso de actuación a Beijing", aunque las negociaciones "parece que están bien encaminadas". La lista de los danzantes seleccionados que ha hecho saber la Fundación está formada por Elena Callan y Giménez, Marta Masqué y Barrio, Marine Barberà Giné y Lérida, Anna Prados Moya - Blandas, Nieves Callo Jimenez, Martorelles, Miquel Ramilletes y Nieto; Quimo Rutllant Valles -ningún de pandilla-; J.M. Paños Ecija; Albert Fuente Tarrés; Xavi Romero Vidal; Los suplentes serán Toni Valles Alecha y Yema Ayats y Retama.
Expedición castillera al Marruecos
El proyecto que anunciábamos el 5 de mayo de uno posible viaje de los Chaveas de Vilafranca del Cid al Marruecos ya es una realidad. Más de uno centenar de penedesencs irán la semana próxima al Magreb, donde harán de embajadores del hecho castillero. No será el primer golpe que por el Marruecos se siente a hablar de castillos. Hace un par de años ya se habló durante el rodaje del documental "Castilleros del mundo" de Metròpli Films y Teamtowers.Este golpe, sin embargo, los marroquíes podrán ver en directo qué es realmente eso de los castillos. Los vilafranquins saldrán hacia el sur el día 22 a las diez del anochecer y se estarán hasta el 27. Durante esta semana darán a conocer el hecho castillero mediante charlas, actuaciones, talleres y ensayos populares. La actuación más importante, sin embargo, será la del sábado a Tánger, una actuación enmarcada dentro de los actos de la III Semana de la Cultura Catalan del norte del Marruecos. Diversos medios de comunicación acompañarán los vilafranquins rojos; pero hay que destacar los miembros del equipo del Cuartos de Nuevo, que también se harán eco de este viaje.Redacción Canal Castillos – cuñas.como
Los primeros castillos al Marruecos
http://www.tv3.cat/videos/566479
La tradición castillera, además de su implantación en el calendario festivo catalán, tiene también una clara dimensión social. Los castillos ofrecen a los jóvenes un espacio por aprender a trabajar en equipo y marcarse objetivos comunes, que es muy importante en algunas comunidades. Estos días, els pandilla los Chaveas de Vilafranca del Cid han llevado los castillos a África, en el Marruecos.