22 d’ag. 2009

Nou nunci a Espanya



Nou nunci a Espanya
El Vaticà ha nomenat un nou nunci per Espanya. Es tracta de l'arquebisbe Renzo Fratini. Aquest home havia estat destinat anteriorment en països musulmans. Sabem que Espanya va estar sota domini musulmà uns quants segles però després va convertir-se en un dels Estats més catòlic del planeta. Ho resumiré: el Vaticà nomena nunci en la tant catòlica Espanya a un arquebisbe expert en països islàmics. Sembla que al Vaticà li preocupen els casaments homosexuals, l'assignatura d'educació per a la Ciutadania, la llei de llibertat religiosa, la nova llei de l'avortament i la nova llei del divorci. Ja sabem que a l'Església no li agrada perdre poder, especialment en llocs en què ells eren quasi els amos com era Espanya fins no fa tants anys. Recolzant-se en una Conferència Episcopal Espanyola, de les més conservadores de tot el Món, que continua intentant dictar la política a Espanya i s'emprenya quan no pot imposar les seves idees, el Vaticà no sent la necessitat de tenir bones relacions. I és curiós que no facin escarafalls a França quan aquest país defensa la laïcitat de l'Estat i a Espanya treguin el Sant Cristo gros a passejar perquè el govern fa una llei que diu que la simbologia religiosa ha de desaparéixer d'escoles i hospitals.




Nuevo nuncio en España
El Vaticano ha nombrado un nuevo nuncio para España. Se trata del arzobispo Renzo Fratini. Este hombre había estado destinado anteriormente en países musulmanes. Sabemos que España estuvo bajo dominio musulmán alguns siglos pero después convirtióse en uno de los Estados más católicos del planeta. Lo resumiré: el Vaticano nombra nuncio en la tan católica España a un arzobispo experto en países islámicos. Parece que al Vaticano le preocupan las bodas homosexuales, la asignatura de educación para la Ciudadanía, la ley de libertad religiosa, la nueva ley del aborto y la nueva ley del divorcio. Ya sabemos que a la Iglesia no le gusta perder poder, especialmente en lugares en que ellos eran casi los amos como era España hasta no hace tantos años. Apoyándose en una Conferencia Episcopal Española, de las más conservadoras de todo el Mundo, que continúa intentando dictar la política a España y se joroba cuando no puede imponer sus ideas, el Vaticano no siente la necesidad de tener buenas relaciones. Y es curioso que no hagan aspavientos en Francia cuando este país defiende la laicidad del Estado y en España sacan el Santo Cristo mayor a pasear porque el gobierno hace una ley que dice que la simbología religiosa debe desaparecer de escuelas y hospitales.

1 comentari:

Patric ha dit...

Entenc que el mateix nunci s'ha sorprès del seu nomenament perquè ha viscut quinze anys en països on "la presència musulmana era dominant o molt important". El també va estar a l'Àfrica, a Nigèria on diu que l'església és molt viva, on a la gent li agrada resar, i on les esglésies són plenes, els seminaris estan plens fins a vessar, i hi ha moltes vocacions ".
Diu que ell pensa que l'Església a Europa està una mica cansada. Diu que tractaran "de fer el més possible, ajudar per revifar i tractar de reanimar i encoratjar a l'Església d'Europa, donant una petita contribució en el que es possible a Espanya, en aquest moment de crisi, de dificultats econòmiques i financeres", però que ell va amb entusiasme i desitjos de treballar.
Diuen que ell es va a enfrontar amb dos problemes principals a Espanya, que arribarà al país enmig d'una nova ofensiva legislativa del govern de Rodríguez Zapatero, "en matèries especialment sensibles per a l'Església, com la reforma de l'avortament i la llei de llibertat de religiosa, que inclou la retirada dels símbols religiosos de l'escola pública i els actes oficials. ". Són dues reformes legals sobre les quals ja s'ha pronunciat en contra la Conferència Episcopal. La missió de Fratini serà "la de fomentar les relacions de l'Estat espanyol amb el Vaticà i defensar juntament amb els bisbes davant l'Estat tot el que pertany a la missió de l'Església.".

Espanya és per al Vaticà en aquests moments la "avantguarda del laïcisme" i per fer front al Govern socialista des de la diplomàcia, va nomenar el nou nunci italià Renzo Fratini. Quan és nomenat a Espanya és perquè té experiència en països on el catolicisme troba dificultats i de vegades hostilitat oberta.
Diuen que també la seva tasca a l'interior de l'església no serà fàcil, "perquè la seva autoritat i la seva influència estarà molt determinada per la seva relació amb el totpoderós president de l'episcopat espanyol, cardenal Rouco Varela. L'arquebisbe de Madrid té vara alta a l'Església espanyola des de fa dècades, sobretot a través del nomenament de bisbes. I no sembla disposat a compartir el seu poder amb el nou Nunci.
Encara que una de les funcions del representant papal a Espanya és, precisament, la selecció dels candidats a bisbes i la provisió de les seus episcopals vacants. En aquests moments, hi ha a Espanya 4 bisbats vacants: Oviedo, Valladolid, Còrdova i Terol. I altres diversos, els titulars dels quals ja han complert l'edat preceptiva de la renúncia al càrrec, com Sant Sebastià, Tui-Vigo o Guadix.
Fratini també haurà d'esforçar-se a tendir ponts entre les dues sensibilitats clarament enfrontades en el si de l'episcopat entre els moderats, capitanejats per monsenyor Blázquez, i els més conservadors, dirigits pel cardenal Rouco Varela. ".