12 de set. 2009

Aniversaris

Aniversaris

President Macià

Aquest any 2009 se celebra el 150è aniversari del naixement de Francesc Macià i Llussà, 122è president de la Generalitat de Catalunya, nascut a Vilanova i la Geltrú i mort a Barcelona el dia de Nadal de 1933.





-----

Generalitat de Catalunya

Se celebra el 650è aniversari de la Generalitat de Catalunya, nascuda l'any 1359, institució legítima de govern del nostre país que ha sigut suprimida manu militari l'any 1716, restituïda el 1931 i suprimida el 1939, i finalment restituïda l'any 1977.



-----

Vídeo: Discurs del President Macià

Biografia de Francesc Macià (català)

Biografía de Francesc Macià (castellano)

Generalitat de Catalunya (català)

Generalitat de Catalunya (castellano)

-----

Aniversarios

President Macià

Este año 2009 se celebra el 150º aniversario del nacimiento de Francesc Macià i Llussà, 122º presidente de la Generalitat de Catalunya, nacido en Vilanova i la Geltrú y muerto en Barcelona el día de Navidad de 1933.

-----

Generalitat de Catalunya

Se celebra el 650è aniversario de la Generalitat de Catalunya, nacida el año 1359, institución legítima de gobierno de nuestro país que ha sido suprimida manu militari el año 1716, restituida el 1931 y suprimida el 1939, y postreramente restituida el año 1977.

2 comentaris:

Patric ha dit...

Per a les persones que són o som aficionats a la història és interessant llegir i conèixer Biografies de personatges famosos, que són part de la història dels governs dels països, o part de la història de la cultura d'un poble: científics, músics, pintors, arquitectes, artistes en general.

En aquest cas és la biografia d'un militar i polític català, Francesc Macià i Lluïsa.
Crec que massa jove va ingressar a l'Acadèmia d'enginyers militars a Guadalajara .. quinze anys, era gairebé un nen. I als 23 anys ja era un capità.
Entenc la part de la història en que ell surt de la institució militar per condemnar l'actitud d'uns oficials que assalten i destrueixen una impremta ... però el que no entenc és per què ell viatja a Moscou per demanar ajuda a les autoritats comunistes. .. per a una incursió armada al seu propi país.
És clar que ell funda un partit independentista que es fusiona amb un d'esquerra republicana i que amb ells tracta d'aixecar-se per les armes contra la dictadura de Primo de Rivera. No li va resultar perquè va tractar de fer-ho des de territori francès. Va ser detingut a França i desterrat a Bèlgica. Crec que la seva vida va ser atzarosa. Crec que Macià va ser un home visionari encara que no va prosperar en aquests moments el projecte d'Espanya com un estat federal i es va veure obligat a acceptar l'Estatut d'autonomia per a Catalunya.
Jo crec que la importància de Macià és a ser el fundador d'un partit independentista i haver proclamat en un moment la República catalana, el haver estat President de la Generalitat fins a la seva mort, i el estar present en l'acceptació de l'estatut d'autonomia per a Catalunya .
Crec que el discurs de Francesc Macià, on ell diu interpretar el sentiment i voluntat que el poble català expressés a les urnes, és realment històric.

Jaume C. i B. ha dit...

Macià era un idealista. Qualsevol altre hauria acceptat callar a canvi de l'ascens que li oferien, en pocs anys hauria arribat a general però va decidir enfrontar-se als seus companys. Va deixar l'exèrcit i va entrar en política on va haver d'enfrontar-se a una classe política espanyola completament corrupte. I això a Macià no li agradava.