27 de maig 2015

DIA DE COPA, DIA DE XIULADES


DIA DE COPA, DIA DE XIULADES

 

I un altre cop el Futbol Club Barcelona i l’Athletic de Bilbao jugaran la final de la Copa del Rei. Fa tres anys la final va celebrar-se a l’Estadi Vicente Calderón, dos anys abans a Mestalla. A la final de Mestalla l’Himne espanyol va ser xiulat, tot i que aquells que van veure la transmissió que va fer TVE no van escoltar res. La final del Vicente Calderón va ser la dels elefants, bé, per ser exactes, va ser la final on ambdues aficions van cantar aquella tonada d”un elefante se balanceaba...” dedicada al “rei caçador”.

I Barça i Athletic tornen a jugar un altre cop la final de la Copa del Rei. El partit se celebrarà al Camp Nou.

Personalment crec que les finals s’han de jugar sempre en camp neutral, i la final d’aquest any es juga a l’Estadi d’un dels equips. Estava previst que es jugués a Madrid, al Santiago Bernabeu, però en Florentino Pérez (tito Floren pels amics) va moure tots els fils i finalment la final de la Copa del Rei es jugarà al Camp Nou.

La idea no és nova, ja Primo de Rivera va ordenar eltancament del Camp de Les Corts després de la xiulada a la Marxa Reial, un 14 de juny de 1925. L’espanyolisme no és gens innovador, i si ja arran de les citades Copes del Rei de 2010 i 2012, va haver propostes més diverses:

-Tancar o sancionar l’estadi: Sancionar el València C.F. o l’Atlètic de Madrid era absurd. Cap dels dos equips era responsable. Tècnicament el responsable en aquelles dues finals era l’organitzador de la competició.

-Després del succeït a Mestalla i davant la possibilitat que la xiulada massiva es repetís algunes autoritats i alguns periodistes van proposar que el partit es jugués a porta tancada. Un absolut disbarat, no es pot castigar ningú per uns fets que no s’han produït.

Hi van haver dues querelles abans que s’hi jugués el partit presentades pels grupuscles ultradretans DENAES i L’Associació Dignitat i Justícia que van ser arxivades, havien denunciat un fet que en aquell moment no s’havia produït. Com llavors vaig dir, encara no es pot condemnar ningú abans de la comissió del delicte, això era el que per exemple proposa la pel·lícula Minority Report, magnífica pel·lícula de ciència ficció, però en el món real per ser condemnat has d’haver comés el delicte, no que algú digui que hi ha una possibilitat que el cometis perquè ho ha vist en una premonició.

La final d’aquest any es juga al Camp Nou, l’Estadi del Futbol Club Barcelona. La Comissió Antiviolència ha anunciat que si es produeixen xiulades a l’himne espanyol, insisteixo, xiulades, seran sancionats Barça i Athletic de Bilbao. El president del Consell Superior d'Esports (CSD), Miguel Cardenal diu que si l’Himne espanyol es xiulat hi ha una “responsabilitat individual que puguin dur a terme aquest comportament”. Fins aquí tot correcte. Les meves preguntes són: ¿Pensen acusar individualment tots els assistents al partit? ¿Tenen la capacitat de demostrar individualment quins aficionats han xiulat l’himne i quins no? ¿Detindran a tots els xiuladors a la sortida de l’Estadi?

Xiular no es pot considerar violència, si xiular fos un delicte ja haurien detingut Curro Savoy. En la final que es va jugar a Madrid va haver el mateix dia del partit una manifestació d’ultradreta espanyola, autoritzada per les mateixes autoritats que van ordenar requisar xiulets i banderes a aficionats bascos i catalans. És a dir, mentre alguns membres de la policia “desfilaven” al costat de feixistes amb banderes preconstitucionals i feixistes, altres policies es dedicaven a registrar tots basc i català que es creuaven i procedien a requisar xiulets, estelades, senyeres i ikurriñes.
Miguel Cardenal també afirma que la comissió antiviolència mirarà el reglament pels quatre cantons a veure si troben alguna norma que els permeti sancionar els equips participants (Barça i Athletic de Bilbao) i l’organitzador de la competició. Per cert, l’organitzador de la Copa del Rei és la Reial Federació Espanyola de Futbol.

2 comentaris:

desencanto ha dit...

Xiulades d'una ciutadania responsable i honesta que demostra el seu rebuig contra tota mena de corrupció, sigui on sigui...aprofitant un espectacle tant esportiu com és el fútbol.
Chapeau!

Jaume ha dit...

Ja a Roma la gent aprofitava els diversos espectacles (carreres de quadrigues, lluites de gladiadors, etc) per protestar contra les autoritats. Sempre s'ha barrejat l'esport (i qualsevol espectacle public) amb la política i amb les reivindicacions socials.
I que són un mundial de futbol o uns Jocs Olímpics apart d'espectacles esportius? Doncs és un acte polític que fan els Estats. Els futbolistes que juguen el Mundial representen els seus Estats, i és, a través de l'esport, que molts Estats proven de mostrar a la resta del Món quina és la seva posició en aquest món.