6 de jul. 2009

El cop d'Estat a Hondures


Fa una setmana va produir-se un cop d'Estat a Hondures en què l'exèrcit va deposar el president Zelaya, el van ficar en un avió i el van expulsar del país. En el seu lloc va nomenar-se a Michelletti. S'ha de reconèixer que és un gran avanç que l'exèrcit no hagués bombardejat el Palau presidencial però les velles tradicions d'aquestes antigues excolònies hispanes són difícils de canviar, més encara quan es tracta de països que encara no són democràcies consolidades. Zelaya portava dies anunciant que pensava tornar a Hondures i ahir diumenge ho va intentar. L'avió - cedit pel govern veneçolà - que transportava el president (deposat) Zelaya no va poder aterrar perquè li van negar l'autorització. Per impedir l'aterratge van posar fins a cinc vehicles en les pistes i es va instar a l'avió a tornar per on havia vingut cosa que finalment va fer. Diversos milers d'hondurenys van apropar-se a l'aeroport per rebre a Zelaya però només van poder veure l'avió volant i l'exèrcit va reprimir amb una duresa excessiva que va acabar amb molts ferits i un adolescent mort. Zelaya va voler modificar la Constitució per poder tornar a presentar-se, fet que les lleis del país no permeten, per aquest motiu va ser deposat sobtadament per l'exèrcit. Aquest fet és molt greu, se suposa que un país ha de tenir els mecanismes legals per deposar a un dirigent polític que comet un delicte greu però el que mai s'ha de permetre que sigui l'exèrcit el que enderroqui un càrrec electe. Encara menys en països on hi ha una llarga tradició colpista.

-----




-----


Hace una semana se produjo un golpe de Estado en Honduras en que el ejército depuso el presidente Zelaya, le metieron en un avión y le expulsaron del país. En su lugar se nombró a Michelletti. Se ha de reconocer que es un gran avance que el ejército no hubiese bombardeado el Palacio presidencial pero las viejas tradiciones de estas antiguas excolonias hispanas son difíciles de cambiar, más aún cuando se trata de países que aún no son democracias consolidadas. Zelaya llevaba días anunciando que pensaba regresar en Honduras y ayer domingo lo intentó. El avión - cedido por el gobierno venezolano - que transportaba al presidente (depuesto) Zelaya no pudo aterrizar porque le negaron la autorización. Para impedir el aterrizaje pusieron hasta cinco vehículos en las pistas y se instó al avión a regresar por donde había venido cosa que finalmente hizo. Varios miles de hondureños se acercaron al aeropuerto para recibir a Zelaya pero solo pudieron ver el avión volando y el ejército reprimió con una dureza excesiva que acabó con muchos heridos y un adolescente muerte. Zelaya quiso modificar la Constitución para poder volver a presentarse, hecho que las leyes del país no permiten, por este motivo fue depuesto súbitamente por el ejército. Este hecho es muy grave, se supone que un país tener los mecanismos legales para deponer a un dirigente político que comete un delito grave pero lo que nunca se puede permitir que sea el ejército el que derribe un cargo electo. Aún menos en países donde hay una larga tradición golpista.

1 comentari:

Patric ha dit...

Jo penso que no va ser l'exèrcit el que va generar la crisi política, sinó que van ser els civils. La constitució hondurenya no considera la reelecció del càrrec de president de la república, però Zelaya insistia a convocar una consulta popular per la reelecció, la qual cosa va permetre als òrgans de poder d'aquest país aturar i acusat d'abús de poder d'acord amb la constitució d'ells, article 4t.
Zelaya va ser detingut per militars amb una ordre de la Justícia.
El congrés unicameral rebutjar a Zelaya, la cort suprema de justícia també i els militars al veure això van decidir no donar-hi suport, sinó obeir el nou president (interí) designat pel congrés fins que es realitzin les noves eleccions el novembre d'aquest any. (A Xile l'ambaixador d'Zelaya declarar donar suport al nou govern).
Jo crec que el que passa a Hondures és un estat d'excepció i durant un estat d'excepció es pot impedir a una persona i traslladar a un altre lloc i això va ser el que van fer.
Jo penso que Zelaya no pot governar a Hondures després d'això i el que ha de fer pel bé del seu país és renunciar públicament. A Hondures ja existeixen dos candidats per a les properes eleccions que haurien de ser el novembre d'aquest any, si és que alteracions grans no ho impedeixen.
Qualsevol canvi de la constitució hondurenya amb una forta oposició com la que hi ha ha de ser amb un acord polític o no hi ha nova constitució, penso jo. Jo crec que ningú vol una dictadura, de cap dels dos costats.
Jo crec que Hondures no és Veneçuela que va aconseguir en una consulta popular rebre el suport del poble per a una reelecció, personalment no m'agraden les reelecció i si aquí hi hagués una consulta popular votaria en contra.