21 de febr. 2011

Es compleixen 30 anys del 23-F

Es compleixen 30 anys del 23-F

Es compleixen 30 anys de l'intent de cop d'Estat que va perpetrar el tinent coronel de la Guàrdia Civil Antonio Tejero Molina, jo tenia llavors 11 anys, la encara tentinejant democràcia espanyola encara tenia molts menys anys que jo, feia molt poc que caminava i va estar a punt de fotre's una moma impressionant. Va ser un cop d'Estat televisat que vist ara semblava una xarlotada, un individu amb tricorni i pistola que segrestava a tots els representants electes de l'Estat que en aquell moment votaven la investidura com a president del govern de Calvo Sotelo. L'escena era surrealista, digna d'una pel·lícula de Berlanga. Per completar el quadre només faltaven un tipus vestit de torero, un altre de capellà, i una senyora vestida de farbalans, la imatge més typical spanish i carpetovetònica per una escena que vista ara sembla un gag, això si, llavors no va riure ningú. Amb l'historial colpista de les forces armades espanyoles amb més d'una vintena de cops d'Estat, assonades i pronunciaments militars no era per prendre's a conya el que es veia en aquelles imatges. Mentre Tejero i els seus col·legues segrestaven el Congrés dels Diputats enmig d'una sessió d'investidura del nou president del govern espanyol Leopoldo Calvo Sotelo, a València Milans del Bosch – llarga tradició familiar com a colpista - va treure a passejar els tancs. Van haver-hi altres moviments però els militars espanyols eren en aquella època uns talossos i no pixaven si no tenien ordres estrictes per fer-ho, i esperaven ordres superiors que mai van arribar degut a la descoordinació i perquè estaven convençuts que el rei els donava suport, fet que no era certa. Tejero va voler imitar al general Pavía que en el segle XIX havia entrat al Congrés dels Diputats amb el seu cavall, però Tejero va anar en autobús, que a diferència del cavall no passa per la porta. Alguns dels implicats en el 23-F van anar a la presó, per exemple Tejero, d'altres van ser ascendits, aquest fet també és una de les grans tradicions espanyoles, ascendir als colpistes.

Vídeo: 23-F INTENTO DE GOLPE DE ESTADO

http://www.youtube.com/watch?v=bz0rTGXgs0E

El 23 de febrer de 1981 va produir-se l'intent de cop d'Estat del tinent coronel Antonio Tejero que va estar a punt d'acabar amb la fràgil democràcia espanyola.
El 23 de febrero de 1981 se produjo el intento de golpe de Estado del teniente coronel Antonio Tejero que estuvo a punto de acabar con la frágil democracia española.


Se cumplen 30 años del 23-F

Se cumplen 30 años del intento de golpe de Estado que perpetró el teniente coronel de la Guardia Civil Antonio Tejero Molina, yo tenía entonces 11 años, la todavía tambaleándose democracia española aún tenía muchos menos años que yo, hacía muy poco que caminaba y estuvo a punto de comerse una moma impresionante. Fue un golpe de Estado televisado que visto ahora parecía una charlotada, un individuo con tricornio y pistola que secuestraba a todos los representantes electos del Estado que en ese momento votaban la investidura como presidente del gobierno de Calvo Sotelo. La escena era surrealista, digna de una película de Berlanga. Para completar el cuadro sólo faltaban un tipo vestido de torero, otro de cura, y una señora vestida de faralaes, la imagen más typical spanish y carpetovetónica por una escena que vista ahora parece un gag, eso si, entonces no se rió nadie. Con el historial golpista de las fuerzas armadas españolas con más de una veintena de golpes de Estado, assonades y pronunciamientos militares no era para tomarse a cachondeo lo que se veía en aquellas imágenes. Mientras Tejero y sus colegas secuestraban el Congreso de los Diputados en medio de una sesión de investidura del nuevo presidente del gobierno español Leopoldo Calvo Sotelo, en Valencia Milans del Bosch - larga tradición familiar como golpista - sacó a pasear los tanques . Hubo otros movimientos pero los militares españoles eran en aquella época unos cenutrios y no meaban si no tenían órdenes estrictas para hacerlo, y esperaban órdenes superiores que nunca llegaron debido a la descoordinación y porque estaban convencidos de que el rey les daba apoyo, lo que no era cierta. Tejero quiso imitar al general Pavía que en el siglo XIX había entrado en el Congreso con su caballo, pero Tejero fue en autobús, que a diferencia del caballo no pasa por la puerta. Algunos de los implicados en el 23-F fueron a la cárcel, por ejemplo Tejero, otros fueron ascendidos, este hecho también es una de las grandes tradiciones españolas, ascendió a los golpistas.


2 comentaris:

zel ha dit...

Jo en tenia més que tu, i encara els tinc, evidentment, però ho recordo com un malson, molt malson, festejava, i els dos ens vam acollonir! Però molt, eh?

Jaume C. i B. ha dit...

I tenieu raons sobrades per tenir por perquè no se sabia com podia acabar allò. Amb l'historial colpista de l'exèrcit espanyol, més d'una vintena de cops, assonades, pronunciaments i similars, hi havia per tèmer el pitjor. Una vegada vaig fer una llista recollint amb dates i com va acabar i em sortien que des de 1836, data del primer cop fins el 1981 van haver-hi 26. Algun d'ells molt pintoresc i sense més conseqüències que pels que hi van participar, d'altres van ser tràgics i sagnants com el del 1936 perquè va derivar en una guerra civil terrible.
Amb aquest precedents tenieu raons més que sobrades per estar preocupats.