11 de set. 2010

11 de setembre: Tres dates que han passat als anals de la infàmia

11 de setembre: Tres dates que han passat als anals de la infàmia
7 de desembre de 1941

He volgut donar aquest nom a una data que tot i succeïr en tres anys diferents coincideixen en el dia i el mes però abans volia recordar l’origen del terme “data que passa als anals de la infàmia”. És curiós que una mateixa data tot i que en èpoques diferents i països diferents suposin un record tant trist i tràgic: l’11 de setembre. Però l’origen del terme prové d’una data no menys tràgica: el 7 de desembre de 1941. Quan el 7 de desembre de 1941 el Japó va atacar Pearl Harbour els nord-americans van despertar-se sobtadament i van canviar el seu desig de mantenir-se al marge de la Segona Guerra Mundial pel de revenja.

El dia 8 de desembre el president Roosevelt dirigint-se al Congrés per demanar que es declarés la guerra a Japó i va dir que el 7 de desembre era “una data que passaria als anals de la infàmia”. Però allò va ser una data que 3 anys i escaig després van poder venjar cometent una altra infàmia, el llençament de les dues bombes atòmiques sobre el Japó.


Una data infame en tres èpoques i tres llocs diferents.

L'11 de setembre no és només un dia com un altre al calendari, coincideix que en aquest dia però en tres llocs diferents i en tres èpoques distants en el temps es van cometre actes infames que van causar milers de morts i dels quals cap dels responsables principals mai va haver de respondre. Catalunya (1714), Xile (1973) i Estats Units (2001) tenen el dubtós honor de compartir una mateixa data terrible, l’11 de setembre.

11 de setembre de 2001

Poc podien imaginar-se els Estats Units patir un atac d'aquesta magnitud en el seu territori. Quatre avions van ser segrestats, dos d'ells van xocar contra les Torres Bessones que van esfondrar-se com un castell de naips, un altre avió va estavellar-se contra l'edifici del Pentàgon, un quart avió va estavellar-se sense arribar al seu objectiu perquè els passatgers van intentar prendre el control de l'avió de mans dels terroristes. Aquell atemptat va causar quasi 4000 víctimes: les persones que en aquell moment s'hi trobaven a les Torres Bessones, els treballadors i funcionaris del Pentàgon, els passatgers dels quatre avions i els seus segrestadors, i membres dels serveis d'emergències que van participar en el rescat. Les conseqüències d'aquells atemptats no van acabar aquell dia, encara avui continuen produint-se morts.

11 de setembre de 1973

L'11 de setembre de 1973 va produir-se a Xile un cop d'Estat encapçalat pel general Augusto Pinochet que va derrocar al president Salvador Allende i va instaurar durant 19 anys una dictadura en què milers de persones van ser detingudes, torturades, assassinades i en alguns casos se les va fer desaparèixer.


11 de setembre de 1714

Va ser un 11 de setembre de fa 296 anys quan la ciutat de Barcelona es veia obligada a rendir-se després de 14 mesos de setge. En el moment d'iniciar-se el setge la ciutat tenia 5000 defensors i uns 30000 habitants, mentre que les tropes assetjadores estaven formades per uns 40000 soldats francesos i castellans. La caiguda de Barcelona va suposar la fi de les institucions catalanes i la seva substitució per una administració de tall castellà, el tancament de les universitats catalanes, una dura repressió contra la població, el robatori, saqueig i espoli, la marxa a l'estranger de milers de persones. Un desastre que Catalunya encara continua pagant i que Castella no ha permés mai que ens oblidem que estem ocupats ni ha demanat disculpes. La nostra Diada és la data en que commemorem allò que vam perdre com a país.

11 de septiembre: Tres fechas que han pasado a los anales de la infamia
7 de diciembre de 1941

He querido dar este nombre a una fecha que a pesar de suceder en tres años diferentes coinciden en el día y el mes pero antes quería recordar el origen del término "fecha que pasa a los anales de la infamia". Es curioso que una misma fecha aunque en épocas diferentes y países diferentes supongan un recuerdo tan triste y trágico: el 11 de septiembre. Pero el origen del término proviene de una fecha no menos trágica: el 7 de diciembre de 1941. Cuando el 7 de diciembre de 1941 Japón atacó Pearl Harbour los estadounidenses despertarse súbitamente y cambiaron su deseo de mantenerse al margen de la Segunda Guerra Mundial por el de venganza. El día 8 de diciembre el presidente Roosevelt dirigiéndose al Congreso para pedir que se declarara la guerra a Japón y dijo que el 7 de diciembre era "una fecha que pasaría a los anales de la infamia". Pero aquello fue una fecha de la que 3 años y pico después pudieron vengarse cometiendo otra infamia, el lanzamiento de las dos bombas atómicas sobre Japón.

Una fecha infame en tres épocas y tres lugares diferentes.

El 11 de septiembre no es sólo un día como otro en el calendario, coincide en que en este día pero en tres lugares diferentes y en tres épocas distantes en el tiempo se cometieron actos infames que causaron miles de muertos y de los que ninguno de los responsables principales nunca tuvo que responder. Cataluña (1714), Chile (1973) y Estados Unidos (2001) tienen el dudoso honor de compartir una misma fecha terrible, el 11 de septiembre.

11 de septiembre de 2001

Poco podían imaginarse los Estados Unidos sufrió un ataque de esta magnitud en su territorio. Cuatro aviones fueron secuestrados, dos de ellos chocaron contra las Torres Gemelas que derrumbaron como un castillo de naipes, otro avión se estrelló contra el edificio del Pentágono, un cuarto avión se estrelló sin llegar a su objetivo porque los pasajeros intentaron tomar el control del avión de manos de los terroristas. Aquel atentado causó casi 4.000 víctimas: las personas que en ese momento se encontraban en las Torres Gemelas, los trabajadores y funcionarios del Pentágono, los pasajeros de los cuatro aviones y sus secuestradores, y miembros de los servicios de emergencias que participaron en el rescate. Las consecuencias de esos atentados no terminaron ese día, todavía hoy continúan produciéndose muertes.

11 de septiembre de 1973

El 11 de septiembre de 1973 se produjo en Chile un golpe de Estado encabezado por el general Augusto Pinochet que derrocó al presidente Salvador Allende e instauró durante 19 años una dictadura en la que miles de personas fueron detenidas, torturadas, asesinadas y en algunos casos se las hizo desaparecer.

11 de septiembre de 1714

Fue un 11 de septiembre de hace 296 años cuando la ciudad de Barcelona se veía obligada a rendirse después de 14 meses de asedio. En el momento de iniciarse el asedio la ciudad tenía 5,000 defensores y unos 30.000 habitantes, mientras que las tropas sitiadoras estaban formadas por unos 40.000 soldados franceses y castellanos. La caída de Barcelona supuso el fin de las instituciones catalanas y su sustitución por una administración de corte español, el cierre de las universidades catalanas, una dura represión contra la población, el robo, saqueo y expolio, la marcha en el extranjero de miles de personas. Un desastre que Catalunya sigue pagando y que Castilla no ha permitido nunca que nos olvidemos que estamos ocupados ni ha pedido disculpas. Nuestra Fiesta es la fecha en que conmemoramos lo que perdimos como país.

1 comentari:

Jaume C. i B. ha dit...

Bienvenido a mi blog, está a tu disposición y estaré encantado de leer tus opiniones. Écharé una mirada a los enlaces que me indicas.