26 d’abr. 2012

Les dificultats internes de l'Egipte post-Mubarak

Les dificultats internes de l'Egipte post-Mubarak



La Primavera Àrab no ha servit pas per democratitzar els països àrabs sinó per substituir a dictadors militars per règims islamistes. De fet, es parla de primavera àrab quan tots aquests fets van iniciar-se el mes de novembre de 2010 a Tunísia i va anar estenent-se per tot el món àrab, hauríem de parlar més aviat d'hivern àrab, i veient com s'estan desenvolupant els fets, potser acabarem enyorant Mubarak, Ben Alí i potser fins i tot Gadafi, perquè els que ara estan prenent el poder en aquests països poden acabar fent que els dictadors derrocats semblin bons, o potser menys dolents que els nous governants.


Islamistes maten dos policies egipcis al Sinaí


Un grup islamista va atacar un post de control a prop de l'aeroport de Al Arish, al nord de la Península del Sinaí. Els islamistes, que duien armes automàtiques i es desplaçaven en vehicles sense matrícules, van atacar el post de control que vigila l'entrada a l'aeroport matant dos policies egipcis i ferint-ne dos policies més. Els agents que eren membres de la Seguretat Central havien fet una batuda contra un grup criminal a la zona d'Al Mahayir aquella matinada i quan van tornar al seu post van ser atacats pels assaltants. Des de fa mesos les forces de seguretat egípcies i el gasoducte que transporta gas fins Israel i Jordània han estat atacats sovint aquests últims mesos per grups terroristes islàmics que es mouen pel Sinaí sense cap dificultat.


Suleiman tem que Israel pugui tornar a “ocupar” el Sinaí


Omar Suleiman, candidat a la presidència d'Egipte entrevistat pel diari egipci al Youm al Sabaa, va dir que li preocupava la situació d'Egipte després de la Primavera Àrab i les accions terroristes que es produeixen a la Península del Sinaí. “Temo el preu que Egipte haurà de pagar si Israel decideix tornar a ocupar el Sinaí”, va dir Suleiman. Durant l'entrevista va demanar als Germans Musulmans que “exerceixin la prudència per mantenir la pau a la regió” i “temo que Israel pensi que Egipte s'ha convertit en un dels seus enemics”. Em sembla que els israelians estan perplexos per la situació que es viu a Egipte. Egipte que era un dels països més estables de la zona i ara és un caos. Suleiman creu que “Israel veu la Península del Sinaí com una zona insegura, i té el concepte que el territori egipci pot ser usat pel llançament de coets. Per tant, Israel podria considerar tornar a les fronteres segures”. A Suleiman li van preguntar per la possibilitat que Israel torni a ocupar el Sinaí, ell va respondre que “és possible que Israel ens confronti i usi la seguretat nacional com excusa per fer-ho. Els israelians són experts presentant aquestes excuses al món”. Si Egipte és capaç de garantir que el seu territori no servirà de bases per llançar atacs contra Israel no hi haurà cap raó en què Israel pugui emparar-se per tornar a ocupar el Sinaí però em sembla que tampoc a Israel l'interessa tenir tropes dins de territori egipci per moltes raons, però això no vol dir que realitzin accions puntuals i localitzades contra focus d'acció terrorista. La Península del Sinaí ja és en aquests moments una zona d'activitat terrorista que aprofita la situació de caos que es viu a Egipte. Suleiman va mostrar-se crític amb l'íntima relació entre els Germans Musulmans egipcis i el grup terrorista palestí Hamàs.


Suleiman tem que la situació que es viu a la zona condueixi a una confrontació no desitjada però adverteix que Egipte “hauria de continuar enfortint les seves relacions amb Hamàs però no a compte de les relacions internacionals del país, la seguretat regional i la pau que li permetran a Egipte un major desenvolupament intern”. Que la mà dreta no sàpiga que fa l'esquerra, és a dir, Suleiman parla de tenir una bona relació amb Israel i alhora amb Hamàs, amb Israel per evitar que decideixin ocupar el Sinaí per aturar les accions terroristes que es puguin llançar des de la Península del Sinaí, i amb Hamàs, una de les organitzacions terroristes que utilitza la Península Sinaí per realitza les seves activitats, com la que van realitzar el passat estiu.


Els Germans Musulmans volen “completar” la seva "revolució"


Jairat al Shater, candidat dels Germans Musulmans a la presidència d'Egipte i número 2 d'aquesta organització ha amenaçar de “tornar als carrers per a completar la revolució” si l'aparten de la cursa electoral. Segons Al Shater els Germans Musulmans estan “preparats per pagar un preu encara més gran per a l'alliberament d'aquesta pàtria, amb la fi d'impedir a les bandes de camarades de la vella guàrdia que reconstrueixin el sistema corrupte”. El sistema corrupte que Al Shater vol impedir que sigui reconstruït va indultar-lo després de la caiguda de Mubarak. Al Shater, malgrat l'indult està inhabilitat per a per a exercir càrrecs públics.


Deu candidats han estat exclosos de la cursa electoral per la Comissió Electoral Suprema d'Egipte perquè les seves candidatures no compleixen amb els requisits. Entre els candidats exclosos per la C.E.S. hi ha Al Shater dels Germans Musulmans, el salafista Hazem Abu Ismail o l'ex vicepresident del règim de Mubarak l'Omar Suleiman.


Els Germans Musulmans estan disposats a imposar el seu model islamista d'Estat peti qui peti i no accepten cap norma que no els permeti arribar a assolir aquest propòsit. “Qüestionarem qualsevol decisió del comitè electoral i prendrem totes les mesures legals, per a confrontar els enemics de la revolució, que pretenen que el poble no reaccioni”.






















Las dificultades internas del Egipto post-Mubarak


La Primavera Árabe no ha servido paso para democratizar los países árabes sino para sustituir a dictadores militares por regímenes islamistas. De hecho, se habla de primavera árabe cuando todos estos hechos se iniciaron el mes de noviembre de 2010 en Túnez y fue extendiéndose por todo el mundo árabe, deberíamos hablar más bien de invierno árabe, y viendo como se'están desarrollando los hechos, tal vez acabaremos añorando Mubarak, Ben Alí y quizás incluso Gadafi, porque los que ahora están tomando el poder en estos países pueden acabar haciendo que los dictadores derrocados parezcan buenos, o quizás menos malos que los nuevos gobernantes.


Islamistas matan dos policías egipcios en el Sinaí


Un grupo islamista atacó un puesto de control cerca del aeropuerto de Al Arish, al norte de la Península del Sinaí. Los islamistas, que llevaban armas automáticas y se desplazaban en vehículos sin matrículas, atacaron el puesto de control que vigila la entrada al aeropuerto matando a dos policías egipcios e hiriendo a dos policías más. Los agentes que eran miembros de la Seguridad Central habían hecho una redada contra un grupo criminal en la zona de Al Mahayir aquella madrugada y cuando volvieron a su post fueron atacados por los asaltantes. Desde hace meses las fuerzas de seguridad egipcias y el gasoducto que transporta gas hasta Israel y Jordania han sido atacados a menudo estos últimos meses por grupos terroristas islámicos que se mueven por el Sinaí sin ninguna dificultad.


Suleiman teme que Israel pueda volver a "ocupar" el Sinaí


Omar Suleiman, candidato a la presidencia de Egipto entrevistado por el diario egipcio al Youm al Saba, dijo que le preocupaba la situación de Egipto después de la Primavera Árabe y las acciones terroristas que se producen en la Península del Sinaí. "Temo el precio que Egipto tendrá que pagar si Israel decide volver a ocupar el Sinaí", dijo Suleiman. Durante la entrevista pidió a los Hermanos Musulmanes que "ejerzan la prudencia para mantener la paz en la región" y "temo que Israel piense que Egipto se ha convertido en uno de sus enemigos". Me parece que los israelíes están perplejos por la situación que se vive en Egipto. Egipto que era uno de los países más estables de la zona y ahora es un caos. Suleiman cree que "Israel ve la Península del Sinaí como una zona insegura, y tiene el concepto que el territorio egipcio puede ser usado por el lanzamiento de cohetes. Por lo tanto, Israel podría considerar volver a las fronteras seguras ". A Suleiman le preguntaron por la posibilidad de que Israel vuelva a ocupar el Sinaí, él respondió que "es posible que Israel nos confronte y use la seguridad nacional como excusa para hacerlo. Los israelíes son expertos presentando estas excusas al mundo ". Si Egipto es capaz de garantizar que su territorio no servirá de bases para lanzar ataques contra Israel no habrá ninguna razón en que Israel pueda ampararse para volver a ocupar el Sinaí pero me parece que tampoco en Israel le interesa tener tropas dentro de territorio egipcio por muchas razones, pero eso no quiere decir que realicen acciones puntuales y localizadas contra focos de acción terrorista. La Península del Sinaí ya es en estos momentos una zona de actividad terrorista que aprovecha la situación de caos que se vive en Egipto. Suleiman se mostró crítico con la íntima relación entre los Hermanos Musulmanes egipcios y el grupo terrorista palestino Hamás.


Suleiman teme que la situación que se vive en la zona conduzca a una confrontación no deseada pero advierte de que Egipto "debería continuar fortaleciendo sus relaciones con Hamás pero no a cuenta de las relaciones internacionales del país, la seguridad regional y la paz que le permitirán a Egipto un mayor desarrollo interno ". Que la mano derecha no sepa que hace la izquierda, es decir, Suleiman habla de tener una buena relación con Israel ya la vez con Hamás, con Israel para evitar que decidan ocupar el Sinaí para detener las acciones terroristas que se puedan lanzar desdela Península del Sinaí, y con Hamás, una de las organizaciones terroristas que utiliza la Península Sinaí para realiza sus actividades, como la que realizaron el pasado verano.


Los Hermanos Musulmanes quieren "completar" su "revolución"


Jair al Shati, candidato de los Hermanos Musulmanes a la presidencia de Egipto y número 2 de esta organización ha amenazó con "volver a las calles para completar la revolución" si la apartan de la carrera electoral. Según Al Shati los Hermanos Musulmanes están "preparados para pagar un precio aún mayor para la liberación de esta patria, con el fin de impedir a las bandas de camaradas de la vieja guardia que reconstruyan el sistema corrupto". El sistema corrupto que el Shati quiere impedir que sea reconstruido le indultó después de la caída de Mubarak. Al Shati, a pesar del indulto está inhabilitado para para ejercer cargos públicos.


Diez candidatos han sido excluidos de la carrera electoral por la Comisión Electoral Suprema de Egipto para que sus candidaturas no cumplen con los requisitos. Entre los candidatos excluidos por la C.E.S. hay el Shati los Hermanos Musulmanes, el salafista Hazem Abu Ismail o el ex vicepresidente del régimen de Mubarak Omar Suleiman.


Los Hermanos Musulmanes están dispuestos a imponer su modelo islamista de Estado a toda costa y no aceptan ninguna norma que no les permita llegar a alcanzar este propósito. "Cuestionaremos cualquier decisión del comité electoral y tomaremos todas las medidas legales, para confrontar los enemigos de la revolución, que pretenden que el pueblo no reaccione".