19 de juny 2009

Les filtracions del TC sobre l'Estatut

Hi ha hagut una nova filtració sobre la decisió que el Tribunal Constitució ha de prendre sobre la constitucionalitat de l'Estatut de Catalunya. Realment han sigut dues. Els articles afectats fan referència al "defensor del poble espanyol" i a l'obligatorietat del coneixement de la llengua catalana per part dels jutges destinats a Catalunya. Segons la filtració els jutges destinats a Catalunya no estaran obligats a conèixer la llengua, això implicarà que o la justícia conculcarà els drets dels catalans impedint-los declarar en català o pensen contractar intèrprets. Si és la segona opció servirà per rebaixar l'atur en aquest sector professional però em temo que la decisió del TC preferirà escollir conculcar els drets dels ciutadans que vulguin declarar davant dels tribunals en català. L'altre assumpte és la de la jurisdicció del "defensor del poble espanyol" i la del Síndic de Greuges. Segons l'Estatut és el Síndic de Greuges qui té la jurisdicció la supervisió dels contenciosos que hi ha entre els ciutadans i les administracions públiques catalanes però el "defensor del poble espanyol" afirma que ell també pot intervenir. Considerant que el senyor Múgica, "defensor del poble espanyol", ha demostrat una evident parcialitat en assumptes com el de la llengua catalana posicionant-se al costat del PP no és una bona idea que aquesta institució espanyola intervingui en assumptes propis dels catalans. A més, nosaltres ja tenim al Síndic de Greuges, el senyor Rafael Ribó que a diferència del senyor Múgica s'ha sabut mantenir al marge de partidismes, el senyor Múgica no només no ha sabut si no que ha fet un viratge ideològic cap a la dreta més rància que l'hauria d'inhabilitar per aquest càrrec. Tot i no tenir relació amb el tema si que mostren qui és Enrique Múgica unes paraules on per defensar la "fiesta nacional" - les curses de braus - va desqualificar en un to propi d'un fanàtic als antitaurins.

-----

Ha habido una nueva filtración sobre la decisión que el Tribunal Constitución debe tomar sobre la constitucionalidad del Estatut de Catalunya. Realmente han sido dos. Los artículos afectados hacen referencia al "defensor del pueblo español" y a la obligatoriedad del conocimiento de la lengua catalana por parte de los jueces destinados en Catalunya. Según la filtración los jueces destinados en Catalunya no estarán obligados a conocer la lengua, eso implicará que o la justicia conculcará los derecho de los catalanes impedirlos declarar en catalán o piensan contratar intérpretes. Si es la segunda opción servirá por rebajar el paro en este sector profesional pero me temo que la decisión del Tribunal Constitucional preferirá escoger conculcar los derechos de los ciudadanos que quieran declarar delante de los tribunales en catalán. El otro asunto es la de la jurisdicción del "defensor del pueblo español" y la del Síndico de Agravios. Según el Estatut es el Síndico de Agravios quien tiene la jurisdicción la supervisión de los contenciosos que hay entre los ciudadanos y las administraciones públicas catalanas pero el "defensor del pueblo español" afirma que él también puede intervenir. Considerando que el señor Múgica, "defensor del pueblo español", ha demostrado una evidente parcialidad en asuntos como la de la lengua catalana posicionándose al lado del PP no es una buena idea que esta institución española intervenga en asuntos propios de los catalanes. Además, nosotros ya tenemos al Síndico de Agravios, el señor Rafael Ribó que a diferencia del señor Múgica se ha sabido mantener en el margen de partidismos, el señor Múgica no solo no ha sabido si no que ha hecho un viraje ideológico hacia la derecha más rancia que lo debería inhabilitar por este cargo. A pesar de no tener relación con el tema si que muestran quien es Enrique Múgica unas palabras donde por defender la "fiesta nacional" - las corridas de bravos - descalificó en un tono propio de un fanático a los antitaurinos.

2 comentaris:

Jaume Pros ha dit...

La veritat és que no puc afegir res més que no sigui dir que estic totalment d'acord, en tots els punts, amb la teva reflexió.

Patric ha dit...

Pel que veig cada vegada apareixen noves situacions en les quals el desconeixement li llengua catalana per part de funcionaris de l'Estat a Catalunya genera problemes que afecten els drets de les persones. Crec que al destinar jutges a Catalunya haurien de donar prioritat a persones que parlin la vostra llengua. Crec que hi ha alguna cosa que no està bé si fan servir traductors. A vegades les traduccions no són exactes. Penso que no poden obligar a les persones a declarar en una altra llengua que no sigui la pròpia.
Entenc que vostès tindran dos defensors, el defensor del poble espanyol i el síndic o defensor de greuges de Catalunya. A tu no t'agrada el defensor del poble espanyol i pel que comptes pel que sembla tens raó.