20 de maig 2016

LA COPA DEL REI: ESTELADES

LA COPA DEL REI: ESTELADES 

 

Estelada sota l'Arc de Triomf, al Passeig Lluís Companys, 11 de setembre de 2014. Autor: Jaume Cusó.
 
 
Dimecres passat, sense encomanar-se ni a Déu ni al diable. la delegada del Govern (la virreina “madrilenya”, la Llanos de Luna “madrilenya”) espanyol a Madrid, Concepción Dancausa va decidir que prohibia l’entrada d’estelades a l’Estadi Vicente Calderón.

Dancausa va autoritzar alhora una manifestació neonazi que se celebrarà dissabte.


Segons Dancausa, s’ha de prohibir l’estelada per que pot generar actes de violència, suposo que es refereix a gent de la mateixa ideologia que Dancausa que tenen el costum d’estomacar tota persona que no tingui la seva ideologia o tingui un aspecte una mica diferent, o creguin que se’ls a mirat malament. Curiosament autoritza una manifestació d’un d’aquests grups. És allò que algú va dir de prohibir les minifaldilles per que provoquen als violadors.

Concepción Dancausa és filla d’un antic alcalde franquista de Burgos, el qual també va ser un dels fundadors de la Fundació Francisco Franco. Diguem que la senyora Dancausa no ve d’una tradició democràtica precisament.

Javier Tebas, l’inefable president de la Lliga, que en aquest tema no pinta res ja que la Copa del Rei és organitzada per la RFEF, ha dit que “les estelades defensen la destrucció d’Espanya”. Es veu que Espanya és una cosa molt fràgil, com una figureta de Lladró, que es trenca per qualsevol cosa, l’estelada com a “arma de destrucció de les Espanyes”, quina imatge. Javier Tebas va ser delegat provincial de les joventuts de Fuerza Nueva a Osca.

 El dirigent del PP, Rafael Hernando, també ha volgut posar-hi cullerada en el tema, i com és habitual en ell, ho ha fet sense pensar el que diu i sense informar-se: “La estelada muestra un símbolo que quiere la ruptura de España, es ofensiva para muchos españoles y no es constitucional”. Anem a pams i començaré pel final. No, l’estelada no és ni inconstitucional, ni preconstitucional, ni anticonstucional, ni il·legal, ni al·legal. A molts catalans ens ofenen altres coses, per exemple, que les estructures de poder del Regne d’Espanya estiguin plenes de feixistes i dels fills d’aquests.

L’any 2014 el Parlament de Catalunya va aprovar la resolució497/X del Parlament de Catalunya, de reconeixement de l’estelada com a símbold’un anhel i d’una reivindicació democrática . En l’articulat de la resolució es pot llegir:

1. El Parlament de Catalunya reconeix l’estelada com a símbol que representa un anhel i una reivindicació democràtica, legítima, legal i no violenta.

2. El Parlament de Catalunya condemna les manifestacions que enalteixen la violència, el racisme, la xenofòbia i els totalitarismes antidemocràtics. Concretament, en el món de l’esport, el Parlament comparteix l’esperit de la Llei de l’Estat 19/2007, contra la violència, el racisme, la xenofòbia i la intolerància en l’esport, llegida segons el seu preàmbul.

3. El Parlament de Catalunya demana al Govern de l’Estat que investigui els casos en què els cossos i les forces de seguretat de l’Estat han impedit l’exhibició en esdeveniments públics esportius de símbols o banderes com l’estelada, que representen anhels plenament democràtics i pacífics i en favor de la convivència ciutadana, i que adopti les mesures pertinents per tal que no es tornin a repetir.

4. El Parlament de Catalunya insta el Govern de la Generalitat a fer, per mitjà del Departament d’Interior, les gestions pertinents davant del Govern de l’Estat per a garantir que no s’impedeixi als aficionats catalans d’exhibir estelades en els camps de futbol de l’Estat i en altres manifestacions esportives, i que no siguin sancionats per aquest motiu. El Govern de la Generalitat ha de vetllar perquè els ciutadans de Catalunya no siguin pertorbats indegudament en llur exercici del dret a la llibertat d’expressió.

Continuem: L’estelada no és, doncs, cap de les coses que afirma Hernando. És una bandera reivindicativa i democràtica, i això és el que fa més mal a gent com Dancausa, Hernando i Tebas.

L’estelada neix el 1918, obra de Vicenç Albert Ballester. Ja el 1906 hi va haver un model previ d’estelada, les quatre barres tradicionals de la Senyera amb un rombe blau al mig i una estrella blanca, però no va ser fins el 1918 que es crea l’estelada que tots coneixem, la Senyera amb un triangle blau i l’estrella blanca al mig d’aquest. Els creadors de l’estelada van inspirar-se en la bandera cubana. Tot i que l’estelada amb el triangle blau és la més habitual, també es fan servir altres variants, la més coneguda és aquella on el triangle és groc i l’estrella vermella. 

Llegeixo que un tribunal a anul·lat la prohibició de dur estelades al Calderón, una prohibició que mai n’hauria d’haver produït. Sembla que encara queda algú amb dos dits de seny a Madrit (amb T).

1 comentari:

Oliva ha dit...

LO QUE BUSCAN DESSESPERADAMENT,ES UN ACTE DE VIOLENCIA..."CON ETA.VIVIAMOS MEJOR"...NECESITEN PROVOCAR.